Slovenska skijališta u sezoni 2020/21

Slovenačke planine su ove  zimske sezone prekrivene sa najviše snega u poslednjih 15 godina. Iako su uslovi za skijanje odlični, pandemija COVID 19 je negativno uticala na broj turista ove skijaške sezone. Od početka zimske sezone skijaški centri su bili zatvoreni u celini. Nisu radile ni žičare ni ugostiteljski lokali. Takođe, bili su zatvoreni i hoteli, i svi objekti za noćenje turista. Od 22. decembra pa do katoličkog Božića  radile su žičare, ali ne u svim centrima, dok je sve ostalo bilo zatvoreno. Žičare su  opet otpočele sa radom od 1. do 8. januara. Sve to vreme skijaški centri nisu zaživeli jer je kretanje građana Slovenije bilo ograničeno na uske granice svoje opštine. Pa tako npr. Ljubljančani, nisu mogli na skijanje na najbliže skijalište Krvavec, jer se ono nalazi u  vrlo maloj opštini Cerklje. Skijaša je u danima kada je žičara radila  zbog toga bilo vrlo malo.

Zbog poboljšanja epidimiološke situacije i pobune vlasnika skijaških centara, i uz jaku podršku svih slovenskih skijaša, vlada Republike Slovenije, konačno je početkom ove sedmice, u ponedeljak 15. februara, uz sve epidemiološke mere predostrožnosti dozvolila otvaranje svih slovenačkih skijaških centara. Otvoreni su samo oni skijaški centri koji se nalaze u planinama, jer se na onima koji su locirani niže, zbog kiše i visokih temperatura u poslednjoj sedmici, otopio sneg. U većini planinskih centara uslovi za skijanje su još uvek idealni, jer svuda ima preko metar snega. Na najvišem skijalištu u Sloveniji ga ima čak 6 metara, pa zbog čišćenja SC Kanin iznad Boveca još ne funkcioniše.

Treba napomenuti, da su svi turistički kapaciteti za noćenje još uvek zatvoreni. Izuzetak su samo bifei, gde se mogu dobiti hladni i topli napici i neki sendvič, ali na terasama nema ni stolova ni stolica, a ni klupa.
Sada su u Sloveniji zimske ferije istočnog dela države sa Mariborom. Zbog ograničenja broja skijaša na žičarama, velikih gužvi nije bilo. Iduće sedmice, počinje zimski raspust u Ljubljani i zapadnom delu Slovenije gde ima najviše skijaša, pa se gužve mogu očekivati svuda.
Obično su za zimske školske ferije Slovenci išli na skijanje u inostranstvo, najviše u Austriju i Italiju, pa i Francusku.

Međutim ove godine uprkos obaveznim testovima značajan broj se sprema za odlazak na skijanje na Jahorinu, pa čak i na dosta udaljen Kopaonik. Kažu, da baš zbog najezde slovenačkih skijaša na Jahorini je nemoguće naći slobodan smeštaj. Znači, da će iduće sedmice na Jahorini prevladavajući ”strani” jezik biti slovenački. U Sloveniji zbog pandemijskih ograničenja na granicama sa susedima, izuzetak je Hrvatska, neće biti uobičajenih skijaša iz inostranstva.
Zbog poboljšanja epidemiološke situacije očekuje se, da će se granice otvoriti u martu, a tada postupno i turistički kapaciteti, koji su uslov za ponovno pokretanje inostranog turizma.

Izvor:
Tekst, Foto i Video: Drago Bulc, Predsednik društva turističkih novinara Slovenije