Srbija: Ministarstvo i HORES složni – Važno da se zaposlenima u sektoru ugostiteljstva i turizma prioritetno omogući imunizacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i predstavnici Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) saglasili su se da je izuzetno važno da se zaposlenima u sektoru ugostiteljstva i turizma prioritetno omogući imunizacija, saopštio je HORES.

U HORES-u smatraju da za sigurno i čisto putovanje mora da postoji zajednički sertifikat o vakcinaciji zaposlenih i primeni zdravstveno-sanitarnih mera “Čisto i sigurno” u hotelima i restoranima Srbije.

Direktor HORES-a Georgi Genov navodi da bi zajednički sertifikat o vakcinaciji trebalo da olakša putovanja i deluje kao alternativa PCR testovima i zahtevima za karantin.

– Zbog pandemije, putnici žele siguran, čistiji i održiviji turizam – ističe direktor HORES-a.

Novi sertifikat treba da, kako objašnjava, sledi pravila o privatnosti i zaštiti podataka i mogao bi da počne da se koristi kada postoje dovoljni dokazi, da oni, koji su vakcinisani, ne prenose virus.

Na sastanku koji je održan na poziv ministarke Matić, konstatovano je da je, na zahtev domaćih i stranih turista i ostalih korisnika ugostiteljskih usluga, važno da pružaoci usluga, odnosno zaposleni u hotelima i restoranima budu vakcinisani.

Time će potencijalni gosti biti sigurni da će im uslugu pružiti ne samo u čistom i sigurnom objektu već i da će to činiti zaposleni koji su prošli kroz proces imunizacije, kažu u HORES-u.

HORES je sproveo istraživanje u vezi sa procesom imunizacije u hotelima Srbije u periodu od 25. do 28. marta 2021. godine.

Preliminarni rezultati ankete, na koju je odgovorilo 92 hotela koji zapošljavaju 2.758 radnika, pokazali su da je 18,49% uspešno prebolelo virus korona, 18,35% je ukupno vakcinisanih, 16,78% je prosečni broj vakcinisanih, dvoje je preminulo od posledica virusa korona, a 819 je iskazalo interesovanje za imunizaciju vakcinom, što je 29,69%.

Od ukupnog broja anketiranih, 35,27% je prebolelo virus korona ili je prošlo proces imunizacije, što bi sa zanteresovanim za vakcinaciju, bilo 64,96%, a što potvrđuje gostima da se osećaju sigurno.

HORES smatra da postoji značajno interesovanje za imunizaciju među zaposleima u tom sektoru i navodi da će nastaviti kampanju za vakcinaciju zaposlenih u ugostiteljstvu, kako bi, što pre, otpočela normalizacija rada ugostiteljskog sektora.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com