Šta će biti Uredbom o zamenskim putovanjima?

Turističke agencije u Srbiji koje nisu ostvarile sva zamenska putovanja iz 2020. godine očekuju da bude produžen rok za korišćenje tih vaučera ili da država interveniše povoljnim kreditima kako bi novac bio vraćen putnicima u januaru 2022. godine, što je i predviđeno Uredbom o zamenskim putovanjima
Predstavnici turističkih zahtevaće da se produži rok za realizaciju zamenskih putovanja na još godinu dana, umesto da se vraća novac jer je uglavnom kod inostranih partnera novac zarobljen. Vlada Srbije donela je prošle godine Uredbu o zamenskim putovanjima kojom je zbog pandemije i nemogućnosti putovanja produžen rok za korišćenje uplaćenih aranžmana do januara 2022. godine, a tada su agencije obavezne da za neiskorišćene vrate novac putnicima.

Sasvim je realno produžiti rok za još godinu dana, navode u agencijama, jer partneri neće vratiti novac koji je uplaćen. Prema procenama, ostalo je nerealizovano oko 40% uplaćenih aranžmana čija je vrednost od 20 do 25 miliona evra.
Turističke agencije imaju novi problem obezbeđenja licence za rad za koju je neophodna polisa osiguranja ili garancija banke, a nemaju gotovog novca jer je zbog pandemije poslovanje smanjeno. Bankarska garancija za inostrano tržište, u zavisnosti od prometa, iznosi 30.000 do 400.000 evra, dok za domaće iznosi od 5.000 do 15.000 evra.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: https://tumagazin.rs/