Tokom jula u Kotoru prijavljeno 20% više gostiju nego 2022. – U hotelima dominiraju turisti iz Velike Britanije i Francuske

Tokom jula mjeseca u Kotoru je prijavljeno 20% više gostiju nego 2022. godine, pokazuju podaci Turističke organizacije Kotor. Ovo je samo nastavak sjajnih rezultata koji su zabilježeni u predsezoni.

  • Kada je Kotor u pitanju, postoji dosta razloga za zadovoljstvo. Maj i jun su po svim segmentima bili daleko iznad prošle godine, a gotovo po svim statističkim pokazateljima iznad 2019. koja se računa rekordnom godinom. Po broju gostiju koji imaju prijavljen boravak u našem gradu premašili smo 30 do 40% prethodnu godinu i nekih 20% referentnu 2019. Što se tiče broja izletnika oni su na nivou 2019. godine, broj kruzera isti kao 2019, imamo od 500 do 550 uplovljavanja što je zaista respektabilno – kazao je direktor TO Kotor, Jovan Ristić.

Što se tiče jula mjeseca, u svim različitim vidovima smještaja prijavljen boravak je do sada imalo oko 8.100 gostiju, posljednji su podaci Turističke organizacije. Struktura gostiju je raznovrsna, te su prisutni gosti sa različitih emitivnih tržišta.

  • Kada su u pitanju hoteli i kolektivni smještaj uglavnom dominiraju gosti iz Velike Britanije, zatim Francuske. Ono što je jako interesantno, imamo visok procenat gostiju iz Turske, za to tržište postajemo veoma interesantni. Tu su i gosti iz SAD i naravno Rusije. Kada je u pitanju privatni smještaj, tu dominiraju gosti iz naših tradicionalnih emitivnih tržišta, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije i Ukrajine. Avio dostupnost sa određenih emitivnih tržišta je učinila da gosti sa tih tržišta budu dominantni u posljednje dvije godine – istakao je Ristić.

Kotor na prvi utisak oduševljava mnoštvo turista, a sve više je onih koji mu se već godinama vraćaju.

  • Iz Bostona, Masačusetsa sam. Stvarno je prelijepo, divno se provodimo ovdje. Došli smo ovdje na dan, smješteni smo na sedmicu dana u Hrvatskoj – ispričala je jedna ispitanica.
  • Meni ovo već treći put u Kotoru, ali neki od mojih prijatelja su po prvi put ovdje. Volim ovaj grad, fantastičan je. Vjerujem da ću i naredne godine ponovo doći – kazao je jedan od turista.

Kako bi mnogobrojnim gostima sa različitih krajeva svijeta ponudili kvalitetan sadržaj tokom njihovog boravka u gradu, TO Kotor vrijedno radi na razvoju kvalitetne ponude događaja iz različitih sfera. Manifestacioni turizam i ovog ljeta privlači veliki broj ljubitelja kulture, umjetnosti, sporta i dobrog provoda.

  • Možemo govoriti o diverzifikaciji ponude i lokacijama na kojima se događaji odvijaju. Na teritoriji cijele opštine i svih mjesnih zajednica imamo manifestacije različitih karaktera. Od malih, tradicionalnih fešti i onih većih na koje su svi već navikli. Imamo za svakoga po nešto. Jul i avgust su vrhunac svega toga – napomenuo je Ristić.

Nakon još jednog uspješnog Kotorskog festivala pozorišta za djecu, festivalski program se nasatvlja uz KotorArt Don Brankove dane muzike, Fašinada Cup, Noć u šumi kostanja Gornjeg Stoliva, a kao novitet ove sezone 21. i 22. jula će biti organizovan Festival tribute bendova na glavnom gradskom trgu sa početkom u 22h.

Izvor: Media Biro

Foto: Pixabay