Trebinje je grad dobrih vina i hrane

Trebinje grad koji puno nudi
Trebinje je daleko od Zagreba, no prilično je brzo i lako doći do kraja autoceste i graničnog prelaza Nova Sela. Dalje se vozi preko Čapljine, Stolca i Ljubinje prema Trebinju. Impresivno Popovo polje oko rijeke Trebinjščice je poput skrivenog raja za poljoprivrednike. Između suhih, kamenih brda tek je ponegdje obrađeno. Nije ni čudo jer je zaseoka malo i tek tu i tamo se vidi pokoja kuća. Kako smo se približavali Trebinju sve više je bilo vinograda. Uredni i obrađeni ukazali su nam na najveće bogatstvo ovog kraja. Važne su kulture maslina, duhana i smokve.

Kažu da ima oko 250 hektara vinograda i da se 22 od 25 vinarija u Bosni i Hercegovini nalazi oko Trebinja. Glavne su sorte bijela žilavka i crni vranac. Domaćini su, naravno, vrlo ponosni na svoja vina.

Trebinje – grad vina
Posjetili smo tri vinarije. Svaka je bila posebna na svoj način.

Manastir Tvrdoš je najimpresivniji, a ponuda vina je vrlo bogata. Stoljetna tradicija proizvodnje vina je u sprezi s modernim tehnologijama postigla kvalitetu hvale vrijednu. Osim žilavke i vranca sve više novih zasada je s međunarodnim sortama poput chardonnaya i caberneta. Stari kameni podrum u kojem se nalaze velike bačve su srce ovog imanja. Tradicija je iz petnaestog vijeka. Vinogradi se nalaze u Popovom i Trebinjskom polju. Ima ih oko 13 hektara.

Posjetili smo vinariju izletište Petijević. Gazda Ranko nam je sa žarom u očima ispričao sve o svojoj strasti prema vinogradarstvu i kako je prenosi na djecu. Vrt oko kušaone je pravi mali cvjetni raj okružen vinogradima. Ovdje se može doći na kušanje domaćih proizvoda i vina.

Zanimljivo je bilo druženje s Milicom Anđelić u njenom podrumu. Somelijerka Milica nje dobila brojna priznanja, među ostalima i dobre ocjene prema Decanteru. Njena žilavka je elegantnog okusa i vrlo ukusna. Probali smo i vranac koji je bio vrlo uravnotežen. Kupio sam dvije boce što nešto kaže o kvaliteti. Proizvodi još tamni rose Lira, suho crno vino Tribun te bijeli Žirado.

Grad Sunca

Nedaleko Trebinja se nalazi impresivno zdanje Aqua parka – Grada Sunca koji je veliki turistički mamac u ovom dijelu Hercegovine. Hotel s pet zvjezdica i apartmansko naselje pružaju veliki izbor smještajnih jedinica. Bazeni i tobogani su na radost djece i onih nešto starijih. Restoran s domaćom hranom u rustikalnom stilu je mjesto okupljanja, a pored njega je mali zoološki vrt s domaćim životinjama.

Grad Sunca je atrakcija broj jedan trebinjskog kraja. Najveći aqua park na Balkanu nudi svoje sadržaje čitave godine. Grad sunca ima spa, Wellness centar, kongresne prostore te dvorane za razna događanja.

Stari grad

Sam grad je bio vrlo ugodno iznenađenje. Dojam je poput grada na moru. Kamene kuće, uske ulice starog dijela te ogroman trg ispod velikih platana. Grad se nalazi na obali rijeke Trebinjščica tako da se mogu snimiti vrlo fotogenični prizori. Bili smo preko vikenda u kojem se održavala motorijada pa je sve vrvjelo od motora i ljudi. Ponuda lokalnih gostionica je bazirana na pečenom mesu i vinu. Jagnjetina ispod saća je glavni specijalitet kojeg treba probati.

Dobra klima

Grad se nalazi na samom jugu Bosne i Hercegovine. Klima je vrlo ugodna s 260 sunčanih dana u godini. Od Dubrovnika je udaljen 30 km, a od Herceg Novog u Crnoj Gori je i bliže. Okružen je planinama (Leotar i Orjen), no domaćini kažu da su zime blage i da je rijetko snijeg. Ima oko 30.000 stanovnika što znači da grad živi i da ima perspektivu. Prve naseobine su bile iz doba Ilira pa kasnije Grka i Rimljana te Slavena i Osmanlija. U vrijeme Austro Ugarske je uobličen današnji izgled. Dom je pjesnika i diplomata Jovana Dučića koji je ostavio upečatljivu ostavštinu koja se može vidjeti u Muzeju Hercegovine.

U Trebinje po benzin i hranu

Danas u Trebinje dolaze brojni Dubrovčani u šoping. Benzin je svega 7,5 kn. Hrana u restoranima je kvalitetna i jeftina. Vidjeli smo poznati lokal Stara Hercegovina na putu prema Herceg Novom. Dok su granice bile normalne promet ljudi i roba je bio vrlo živ. Kažu da u Dubrovniku radi oko 2.000 građana Trebinja.
U Trebinje sam došao na poziv kolege Đorđa Mihajlovića novinara i urednika emisije Turistička prizma iz Novog Sada. Domaćini su bili Turistička organizacija Trebinja koju vodi Mirjana Putica, a s nama je bila Nikolina Malavražić.

Izvor: https://travel-advisor.eu/

Foto: https://travel-advisor.eu/

Video 1: YouTube-Zd Travel Advisor

Video 2: YouTube-Zd Travel Advisor

Video 3: YouTube-Zd Travel Advisor

Video 4: YouTube-Zd Travel Advisor