Turistički novinari u poseti Loznici i Podrinju

TURISTIČKI NOVINARI U POSETI LOZNICI I PODRINJU

Članovi Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET Srbija, održali su ovih dana svoju redovnu godišnju Skupštinu, u naučno-obrazovnom i kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, uz podršku Turističke organizacije Grada Loznice.

Pored analize uradjenog, dogovorene su aktivnosti Udruženja za narednu godinu, izabrani novi članovi, a posebna pažnja je posvećena promociji novoustanovljene novinarske nagrade „Milorad Rajčević“, prvi srpski svetski putnik i putopisac.

Ova nagrada će biti dodeljivana svake godine stranim i domaćim novinarima, fotografima, piscima…. za objave o Srbiji tokom godine za koju se konkurs raspisuje. Prva i jedina do sada, dodeljena je na Skupštini, posthumno, Slavku Jovanoviću koji je bio i jedan od predsednika FIJET Srbija i dugogodišnji autor emisije „Turizam, muzika, turizam“ na prvom programu Radio Beograda. Nagrada je uručena porodici Jovanović, supruzi Jovanki i sinovima Marku i Filipu.

Tokom posete gradu i TO Loznice, novinari su imali priliku da se upoznaju s novogodišnjom i zimskom ponudom grada i Podrinja. Koliko je vreme dozvolilo, domaćini su prezentovali i novosti u ponudi kraljevske Banje Koviljače, a neizostavna je svakako bila poseta Vukovoj rodnoj kući u Tršiću. Poseban biser ovog izuzetnog mesta je etno selo AZBUKA koje ima odlične smeštajne kapacitete u vajatima, fine sadržaje za decu, najavljen zip-line za proleće, ali i neverovatnu kuhinju s ponudom tradicionalnih jela kojih se ne bi postidele ni kraljevske trpeze.

Naučno-obrazovni i kulturni centar „Vuk Karadžić“ je, kako smo saznali, ustanova u vlasništvu Vlade Srbije, poverena na upravljanje Ministarstvu prosvete. Ovaj objekat je otvoren 2018. godine i prvenstveno je namenjen deci za razne radionice, a u vreme raspusta gosti su i naša deca iz dijaspore, koja tamo uče srpski jezik i upoznaju se s narodnim običajima. Turistički novinari su nakratko zamenili uobičajene goste, a impresije koje su podelili sa ljubaznim domaćinima, su za svaku pohvalu.

Grad Loznica s ukupnom turističkom ponudom, odnosno tamošnja turistička organizacija, je nedavno dobila Turistički cvet, najveće priznanje koje dodeljuje Turistička organizacija Srbije, a u oktobru je medjunarodni žiri turističkih novinara nagradu PRIZMA za novi kvalitet u turizmu Jugoistočne Evrope, dodelio festivalu LILALO koji se svake godine o Petrovdanu održava u lozničkom kraju.

Koristimo i ovu priliku da čestitamo Lozničanima koji se osećaju delom ukupne turističke priče Podrinja.

Autor: Đorđe Mihajlović

Foto: Đorđe Mihajlović