U HERCEG NOVOM DOŽIVITE VIŠE OD LJETOVANJA

Monogo je razloga da ovo ljeto provedete u Herceg Novom. Nije u pitanju samo ljetovanje, sunce, more, kupanje, plaža… Tu je niz ostalih aktivnosti i avantura. Od već spomenutih u moru do šetnje gradom gdje se nalaze brojna utvrđena i brojni kulturno istorijski spomenci, tvrđave. trgovi, interesantna stepeništa, bogate galerije, izložbe, kulturni događaji.

A onda dalje nastavljate u bogato zaleđe grada gdje vas dočekuje selo u svojoj ljepoti , autentičnom mediteranskom arhitekturom, autentičnom hranom sa ovog podneblja, pješačke i biciklističke staze, avanturistički park na Vrbanju koji je jedan od najvećih u ovom dijelu Evrope.

Sve je to zapravo kontrast planine i mora koji možete da osjetite i posjetite u vrlo kratkom vremenskom periodu, da doživite u istom danu. U nekim periodima godine, u maju odnosno septembru, kada nije ljetna sezona, moguće je i skijati i kupati se u istom danu.

Hotelski kapaciteti u Herceg Novom u posljednjih deset godina doživjeli su pravu renesansu. Tu je 41 registrovani hotel, tu su i grupacije svjetskog kalibra, visoke kategorije, novi sadržaji visoke kategorije. Tu je i hotel One & Oly, jedini iz tog lanca na području Evrope koji se nalazi na luksuznoj marini Porto Novi smještenoj na ulazu u bokokotorski zaljev. Tu je i luksuzni hotel Lazure & Marina na Meljinama gdje možete sresti poznate ličnosti iz svijeta biznisa i estrade poput Lepe Brene i Bobe Živojinovića koji često borave ovdje, imaju neke nekretnine i privezanu jahtu u marini.

Obiluje Herceg Novi i privatnim smještajem, mnogim plažama, urbanim i skrivenim, tu su i uvale.

„ Ovog ljeta Herceg Novi je okrenut regiji, fokusirani smo na okruženje , potom rusko tržište, Ukrajinu kao i dio zapadne Evrope. Najbrojniji turisti su iz Srbije i BiH“, kazaće Natalija Terzić iz Turističke organizacije ovog grada regionalnoj novinarskoj ekipi, među kojima je i naša, koja je ovdje boravila kako bi se uvjerila u bogatstvo sadržaja koje nudi grad kog su, kažu, neki nekad davno prozvali i dalmatinskom Nicom.

No, Nica nema Sahat kule i Belaviste, tvrđave poput Forte mare, Kanli kulu i Topljansku turu koja podrazumijeva posjetu Muzeju Njegoševa škola, Kuću Ive Andrića i Zavičajni muzej Mirko Komnenović. Sve smješteno u gradskom jezgru i bez muke i truda se lako može posjetiti i obići.

A kada sve obiđete i spustite se u gradsku luku Škver dočeka vas impozantni spomenik bosanskom banu i kralju Tvrtu I Kotromaniću koji, kažu, osnova ovaj grad daleke 1382. godine, a hercegovački plemić herceg Stjepan Vukčić Kosača ovdje umire 1466. godine. Od tada se naselje po njemu naziva Herceg-Novi.

Tu je još jedno prijatno iznenađenje za sve Bosance i Hercegovce i još jedna spona ovog grada i naše države – konoba Feral čija je vlasnica Sarajka Nada Živanić i vlasnica nekad nadaleko popularnog i poznatog restorana Cigo u Sarajevu. Bogata trpeza i majstorski pripremljeni morski specijaliteti u Feralu zamijenili su one iz grada na Miljacki a Nada i njena porodica pokazaše da je za pripremu dobrog jela zapravo ljubav najpotrebnija.

A naše pitanje kad će Cigu ponovo otvoriti, bilo je neizbježno.

– To su me svi moji, Sarajlije, pitali! Kako ponovo otvoriti kad sam sve prodala. Imali smo mi ovdje u Herceg Novom još mnogo ranije stan, djeca su ovdje boravila još kao bebe, roditelji su nam bili tu. Navratim u Sarajevo, dolaze mi prijatilji, čujemo se, sastaje se ovdje društvo iz Cige. Obavezno mi baklave donesu! Halid Muslimović mi je prvi došao od stare raje- priča razdragano Nada.

Njen restoran Feral smješten je tik do nekadašnje stanične zgrade čuvene željezničke pruge Sarajevo – Zelenika (još jedna veza s nama). Dio trase te pruge prolazio je upravo ovdje, šetalištem „Pet Danica”” koje se proteže u dužini od šest kilometara, pored mora od Igala do Meljina.

Današnji turisti osim što vole zagaziti u more, obići gradske znamenitosti, jesti morske specijalitete tek izvađene iz njihovih staništa, vole i izletišta na području Žanjica, Mirišta, Rosa, te bogato, živopisno i sve popularnije seosko zaleđe.

Naša ekipa ukrcala se prvo na brod u luci i odvezla se hercegnovskim zalivom do Porto Nove-istočno, a onda do Rosa gdje ljetuju ili su ljetovale poznate filmske zvijezde poput Dragana Nikolića i Milene Dravić.

Doživite atmosferu isplovljavanja iz hercegnovske luke i pogleda na dio ovog prelijepog i živopisnog grada:

Kad je zaleđe u pitanju, mi smo obišli selo Žlijebi. Put do sela pristupačan i dobar. Dočekuje nas domaćin, Nikola Sikimić sa porodicom. Supruga, kćerka a kasnije nam se pridružuj i brat. Selo datira još iz 1550. godine a njegova porodica ovdje dolazi 1618. godine iz Hercegovine. Došli su iz kamena u kamen, reći će naš domaćin.

Selo je od kamena i pod kamenom, krovovi su od kamena a materijal su koristili iz svoje okoline. Dobilo je ime po usjecima, žljebovima u okolnim stijenama. Ovdje je priroda jaka, čudna i nestvarna, opisuje Sikimić.

– S jedne strane ulazi morska s druge planinska struja te tako dobijete poseban osjećaj, daje vam krila- kaže Sikimić.

Nažalost, danas ovdje žive dva-tri čovjeka. Sikimić odlučuje da selo oživi, da ga sačuva od propadanja, da ostavi nešto za buduće generacije. „Sve su nama ovo roditelji i đedovi pripremili. Na nama je da to održavamo“, veli on.

Tako je ovaj maštoviti i vrijedni čovjek došao na ideju da zajedno sa porodicom započne obnovu svog naslijeđa. Danas dočekuje grupne ture sa bogatom trpezom i autentičnom gastro ponudom. Nudi domaće sokove od raznih trava ubranih iz okolice, rakije, travarice,vina, teletinu i janjetinu ispod sača, sir, pršutu. Sve domaće.

Jer, šta će obnova ako nema ljudi a on je sretan kad u selo dođu turisti, kad se napuni selo, kad se osjeti žagor.

„I ove kuće traže ljubav ljudsku, glas…“, zaključuje Sikimić.

Naš domaćin “zaljubljen” je u kamen i u svakom vidi neki lik, životinju, čovjeka, biljku…

Skulpture vadi iz kamena. Pokazuje nam na jednu od njih, kaže da vidi srce.

Ja vidim obrise moje domovine- zemlje u obliku srca..

Herceg Novi baš ima veze sa nama, mislim se, i u gradu, na moru i ovdje u zaleđu.

Sve u njemu zaista vrijedi vidjeti i doživjeti.

Izvor: https://www.bhputovanja.ba/
Tekst: Mevlida Novalić
Foto: Dario Novalić
Video: YouTube-Start Dario Novalić