Valja Prerast – Najveći prirodni, kameni most u Srbiji

Valja Prerast je najveći prirodni, kameni most i predstavlja spomenik prirode od izuzetnog značaja, koji je pod zaštitom države. Valja Prerast se nalazi u istočnoj Srbiji, na nekih 12 kilometara udaljenosti od Majdanpeka. Pripada teritoriji upravo ove opštine i nalazi se blizu naselja Rudna Glava, u dolini reke Valja Prerast.

Značaj mosta Valja Prerast

Spomenik prirode Prerast Šuplja stena je posebno značajan zbog svoje izuzetnosti i očuvanosti kao geomorfološki objekat. Šuplja stena se pruža od jugozapada ka severoistoku u dužini od 100 metara. Fascinantna je činjenica da se nalazi na 44,8 metara visine, dok širina između lukova u visini rečnog korita iznosi svega 9,7 metara.

Posle stručne ekspertize Zavoda za zaštitu prirode, 1959. godine je most proglašen za geomorfološki spomenik prirode. Fascinantna visina Prerasta do gornje ivice luka iznosi 44,8 metara, što ovaj most čini najvišim mostom u našoj zemlji. Širina otvora pri dnu, u širini rečnog korita je 9,7 metara. Zaštićeni predeo obuhvata i istoimenu reku, koja protiče ispod ovog mosta i zajedno čine značajnu turističku atrakciju. Rečica je poprilično plitka i prepuna kamenja, tako da bez problema možete prelaziti sa jedne strane na drugu.

Posebnost ovog mosta se nalazi u tome što nije nastao urušavanjem pećine ili nekim sličnim putem, već ga je vekovima gradila istoimena reka, koja žubori ispod njega. Nije postojao uticaj čoveka, tako da ovaj most predstavlja pravo remek delo prirode.

Kako doći do mosta Valja Prerast

U blizini ovog mesta se nalazi regionalni put, od kojeg možete doći pešačkom stazom do mosta. Dužina pešačke staze iznosi 1300 metara. Početak pešačke staze se nalazi kod ušća rečice Valja Prerast u reku Šašku. Most i istoimena rečica se nalaze na 290 metara nadmorske visine.

Valja Prerast privlači veliku pažnju turista, pogotovo onih koji žele da poseduju fantastične fotografije u svojim albumima. U video klipu ispod možete videti kako izgledaju ovaj most i reka, kao i prilaz njima.

Izvor: srbijapodlupom.com

Foto: Instagram/dabac_pustolov