Veseli Zagorci na Vincekovu

Na blagdan svetog Vincenta, na Vincekovcu 22. siječnja, “veseli su se Zagorci” sastali kod crkivice SV, Antona na Hršakovom bregu u Krapinskim toplicama. Vincekovo su organizirale vinarije Borisa Vugleca i Hrvoja Petrača pridružile su se i vinarije Borisa Drenškog i Tomislava Bolfana.
Sveti Vincent je bio đakon u španjolskom gradu Caesarea Augustus, a za vladavine cara Dioklecijana bio je mučen u Valenciji, gdje je i pokopan. Blagdan SV Vinka vinogradari su odredili za početak radova u vinogradu.
Toga dana vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično režu lozu, poškrope je starim vinom, lozu stavljaju u vodu, a iz pupa predviđaju kakva će biti berba grožđa te godine. Također je običaj da se tog dana o lozu objesi komad suhog mesa ili kobasice kako bi grozdovi bolje narasli i kako bi svega bilo u izobilju.
Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko je ukorijenjena u Krapinsko-zagorskoj županiji koja danas zauzima istaknuto mjesto na enogastro karti Hrvatske.
Nakon blagoslova vinograda, tamburaši su zasvirali, pekle su se kobasice na žaru a onda se prešlo u restoran na Vuglec breg na češnjovke, krvavice, buncek, restani krompir, kiselo zelje i štrukle.

Izvor: Tomislav Radić

Foto: Marko Čolić