VINO ZWEIGELT

Proizvodi se samo u vinariji “Milisavljević” u Liparu! To je boja koja je fascinirala i Tita i Balaševića, boja zrelih višanja u narandžastoj boji zalazećeg sunca. Ukus sladoleda od šumskog voća preliven sokom od narandžine kore i kafe, vrlo živahan, uzburkava strasti osvežavajući. Tito ga je obožavao.
Ovo izvanredno vino ima i lepu priču: Nastao je 1922. godine u Austriji (visoka škola za vinogradarstvo i vinarstvo Klosterneuburg) ukrštanjem frankovke i senlorana (lovrijenca). Ime je dobio po autoru sorte dr.Fricu Cvajgeltu (Fritz Zweigelt), koji je u Drugom svetskom ratu bio na strani fašista pa je posle rata Tito zabranio proizvodnju grožđa cvajgelta, ali je na njegovom stolu moralo svakodnevno biti vino cvajgelt koje mu je isporučivano iz Kutjevačkog vinogorja ili Austrije. Cvajgelt se smatra poboljšanom frankovkom. U Sloveniji se smatra vrhunskim vinom, jer zbog veze sa lovrijenkom, ima povezanost sa crnim pinoom, plemenitom sortom. Na Telečkoj visoravni dobilo je na finoći i otmenosti. Služi se na 14-16 stepeni, a najbolje uz jaja sa slaninom, pečenjem, roštiljem, sirom. PRIJATNO I U VAŠE ZDRAVLJE!

Izvor: Facebook/Čerevicki Aleksandar