Vlasnici i šefovi kuhinja 17 renomiranih ugostiteljskih objekata dobili su čuvenu “Michelin” pločicu

Foto: METRO Cash & Carry

Vlasnici i šefovi kuhinja 17 renomiranih ugostiteljskih objekata dobili su čuvenu “Michelin” pločicu

Turistička organizacija Srbije (TOS) i METRO Cash&Carry Srbija, uz podršku Ministarstva turizma i omladine, uručili su pločice restoranima koji su se našli u okviru Michelin Vodiča za Beograd za 2023. godinu. Vlasnici i šefovi kuhinja 17 restorana dobili su čuvenu Michelin pločicu, koja njihovim gostima pruža prepoznatljiv pokazatelj kvaliteta, raznolikosti i kreativnosti hrane i usluga koje nude. Priznanja nagrađenim ugostiteljima uručili su Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine, Marija Labović, v.d direktorka Turističke organizacije Srbije i Andre Rinensland, generalni direktor kompanije METRO Cash&Carry Srbija, kao zvanični partneri Michelin Vodiča za Beograd.

“Do samo pre par godina organizacija svečanosti na temu selekcije beogradskih restorana za Mišlen vodič bila je vizija koju smo imali, kojoj smo težili i do koje smo, uz angažovanje svih nas, i došli”, rekla je Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine. “Aktivno smo radili na unapređenju saradnje i konkretizaciji aktivnosti sa turističkom privredom, što se direktno reflektovalo kroz povećanje broja selektovanih restorana u pomenutom vodiču. Dolazak Mišlena u Srbiju dodatno je doprineo boljoj vidljivosti i pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije na svetskom tržištu, a u prilog tome govori činjenica da je za 33 odsto stranih turista gastronomija osnovni motiv dolaska. Prezentovanje gastronomske turističke ponude Srbije je šansa za kreiranje brenda zasnovanog na autohtonim vrstama proizvoda i to je prilika da se gastronomija Srbije izdiferencira kao poseban turistički proizvod”, zaključila je pomoćnica ministra turizma i omladine.

Foto: METRO Cash & Carry

U MICHELIN Vodiču za Beograd za 2023. godinu u kategoriji preporučenih nalaze se: SkyLounge, Metroplitan Grill, Twenty Two kao novonagrađeni restorani, kao i Bela Reka, Comunale, Caffè e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, Iva New Balkan Cuisine, JaM, Lagouste, Legat 1903, Magellan, Mezestoran Dvorište, Salon 1905 i The Square, koji su se našli i u prošlogodišnjoj selekciji. U okviru druge selekcije od navedenih restorana, oznaku Bib Gourmand, koja označava odličan kvalitet po odličnoj ceni, ponovo je dobio restoran Iva New Balkan Cousine. Restoran Bela Reka se i dalje ohrabruje zbog posvećenosti održivosti, sa posebnim akcentom na upotrebu lokalnih proizvoda i očuvanje tradicije.
“Raduje me što smo danas, godinu dana nakon prve selekcije, opet tu da zajedno proslavimo nove uspehe i dodelimo Mišlen pločice restoranima koji pažljivo odabranim menijima i kvalitetom usluge prave razliku u gastronomskoj ponudi Srbije. Svi oni na najlepši način doprinosite promociji Srbije i jačanju pozitivnog imidža naše zemlje. Kontinuitet i pozitivan trend sa Mišlenom prati i pozitivan trend u turizmu Srbije, tako da je 2022. godina bila godina novih rekorda kada govorimo o broju turista, broju noćenja i ostvarenom deviznom prilivu. U istraživanjima koja sprovodimo turisti najvišim ocenama cene gastronomsku ponudu Srbije koja, uz aktivan odmor i kulturno-istorijsko nasleđe, čini važan kriterijum prilikom izbora destinacija za putovanje, a preporuka Mišlena to dodatno potvrđuje”, izjavila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Foto: METRO Cash & Carry

Svečana dodela je organizovana u prostorijama Turističke organizacije Srbije, koja je tokom prethodnih godina uložila izuzetne napore u internacionalnu promociju srpske gastronomije i turističkih potencijala i dolazak Michelin Vodiča u Beograd.
„Nastavak uspešne selekcije Mišlen Vodiča za Beograd pokazatelj je snage i kvaliteta domaćeg ugostiteljstva i srpske gastronomske scene. METRO, kao partner Mišlen Vodiča širom sveta, posebno se ponosi i partnerstvima koja ima sa gotovo svim nagrađenim restoranima u Beogradu. Za nas je uspeh nagrađenih restorana podjednako važan kao i naš uspeh, ali i doprinosi osećaju odgovornosti da, kao veletrgovac koji snabdeva i podržava HoReKa sektor, uvek budemo pouzdan partner i nudimo domaće i svetske proizvode, treninge i usluge na najvišem nivou“, rekao je Andre Rinensland, generalni direktor kompanije METRO Cash & Carry Srbija.

Foto: METRO Cash & Carry

Saopštenje: TOS
Foto: METRO Cash & Carry