ZANZIBAR – RAJSKO OSTRVO NEVEROVATNIH KONTRASTA

Da li ste nekada u zimskim hladnim danima poželeli da se nadjete na nekom tropskom ostrvu s nepreglednim peščanim plažama i palmama? Naravno da jeste, a nama se ovog januara to i obistinilo. Za svoje odredište preko agencije Globe Tracker odabrali smo Zanzibar, čudesno ostrvo koje pripada Tanzaniji, a udaljeno je nešto manje od 50 kilometara od kontinentalnog dela Istočne Afrike . Ostrvo ima bujnu vegetaciju i kilometarske plaže prekrivene čudnim belim peskom koji podseća na puder ili alabaster. Na ovom parčetu zemaljskog raja gde je” stalno leto” sezona traje gotovo čitave godine, osim evropskih prolećnih meseci, a najlepše vreme je u januaru i februaru.
Zvanični jezik na ostrvu je svahili, mada nigde nećete imati problema s engleskim. Prve reči koje smo naučili već na lepom novom aerodromu jesu – hakuna matata (bez stresa) i pole pole ( bez žurbe) a verujte da smo se brzo prilagodili, jer to je jednostavno način života lokalnog stanovništva. Na Zanzibaru, kako medju prvim uputstvima reče naš vodič, nemojte hranu naručivati kada ste gladni već kada mislite da to jeste, jer ćete do njenog stizanja sigurno ogladneti. Ostrvljani su nasmejani, druželjubivi, ne preterano vredni i uvek će vas pozdraviti s hakuna matata.

Stone Town je prava zanzibarska priča

Ovo, još uvek ruralno ostrvo koje nisu preplavili raskošni resorti, naselili su prvo Bantu crnci, a nedugo zatim su došli Omanci, a naziv Zanzibar bi u prevodu s arapskog značio, ostrvo crnaca. Tragove svoje kulture i arhitekture, ovde su ostavili Arapi koji su doneli i islamsku veru pa je stanovništvo gotovo sto odsto muslimanske veroispovesti, Portugalci koji su vladali oko dva veka, da bi pečat stavili Britanci svojim protektoratom. Nakon Britanaca, ostrvo je kratko bilo samostalni sultanat da bi se 1964. godine ujedinilo s Tanganjikom u zajedničku državu Tanzaniju.
Zanzibar je inače arhipelag, a najveće i najvažnije je ostrvo Ungudja na kome jedini i glavni grad nosi isti naziv, a podeljen je na dva dela, Stone Town (kameni grad) koji se nalazi i na UNESCO listi spomenika kulture zbog svog istorijskog jezgra i novi deo Ngambo što u prevodu znači druga strana. Ostrvo i glavni grad su bili mesto za trgovinu začinima, slonovačom i robljem iz čitave Afrike, a sa Zanzibara se polazilo i u osvajanje teritorija na kopnu. Grad je zahvaljujući osvajačima i dobroj luci rastao po meri i željama svojih vladara pa je zato prava mešavina pomenutog kulturnog nasledja. Zanzibar ima po procenama ( u toku je popis) ima preko 1.250 000 stanovnika, od kojih verovatno polovina živi u glavnom gradu.
U Stone Townu je rodjen i Freddie Mercury, čuveni frontmen mega poznate grupe Queen, ali njegovo ime nije turistički valorizovano, pa osim rodne kuće i nekog neuspelog pokušaja spomen sobe, za sada ostaje samo priča o legendarnom muzičaru. Kovčeg sa telom najčuvenijeg misionara i istraživača Afrike Davida Livingstona je pod pritiskom Engleza otpremljeno u Britaniju iz gradske luke, ali je njegovo srce po vlastitoj želji zauvek ostalo i sahranjeno u Africi koju je neizmerno voleo.
Sultanova palata, tvrdjava, pijaca robova, hrišćanske i muslimanske bogomolje, odlični hoteli kao što je „Maru Maru“, dobri restorani, mi preporučujemo „ Lukmaan“ u kome je ukusna i jeftina hrana i kafei poput „Livingstona“na obali okeana, jesu dovoljan razlog da jedan dan svog odmora na Zanzibaru odvojite za posetu ovom gradu. U istom danu kada ste već u Stone Townu, ukoiko želite, možete odploviti do ostrva Prison i uživati u džinovskim kornjačama starim I do 200 godina , a u povratku se okupati na malenom ostrvcu u tirkiznom moru.

Mi smo za svoje boravište preko Globe Treckera izabrali resort “Khulala ocean blue” u selu Padje na Jugoistočnom delu ostrva gde je posebno izraženo čudo od plime i oseke, pa vam se dešava da more tokom noći ili jutra “nestane”i povuče se više kilometra, a vi možete da uživate u divnim šetnjama po peskovitom morskom dnu. Nakon nekoliko sati jednakom čarolijom more se vraća pred vaše noge I ležaljke. Temperatura vazduha krajem januara je oko 30 stepeni Celzijusa,a toliko je topao i okean pa je kupanje zaista ugodno I možete se bez izlaska brčkati do mile volje. Na ovom delu ostrva konstantno duvaju vetrovi koji vas spašavaju od vrućine i vlage, a oni ujedno privlače veliki broj surfera i kajtera za koje je ovde pravi raj.

Izleti za nezaborav

Ljubazni i uvek predusretljivi vodiči pomenute agencije će vas povesti na brojne izlete, a u okolini ćete obići tipično zanzibarsko selo sa školom, plivaćete u rano jutro s delfinima, kupati se na sprudovima koji nestaju u vodi, pa čamcima odlazite dalje da uživate u lepoti morskih zvezda… Istog dana ćete se odvesti I na izlet do plaže Kae s koje vam se u predvečerje pruža najlepši zalazak Sunca na ovom delu okeana, a u plažnom baru vam uz bučnu muziku pripremaju osvežavajuće koktele i cedjene sokove. Za one koji vole, svuda na ostrvu, možete popiti dobro hladno (baridi) pivo Kilimandžaro ili Sahara.

Ako već kao i mi boravite u selu Paje, barem jednom sebi morate priuštiti višekilometarsku šetnju peščanom plažom, ali ukoliko se niste dobro obavestili i more vas “preduhitri”, vratićete se do polazišta asfaltnim putem kroz selo. U večernjim satima možete uživati u majstorijama ulične pripreme hrane u veoma skromnim i nehigijenskim uslovima, tako da vam preporučujemo da uživate jedino u mirisima, a specijalitete probajte ipak u restoranima. Uz put su načičkane i razne prodavnice u kojima osim suvenira, baš i nema nekog šopinga za zahtevne turiste.

Pomenuli smo već da je Zanzibar bio ozbiljan proizvodjač začinskog bilja, čajeva i tropskog voća i zato smo otišli na pravu edukativnu turu na jednu od privatnih plantaža. Da li ste znali da je cimet u kesici mlevena kora drveta, a da se od korena tog istog stabla dobija kamfor za farmaceutsku industriju? Svež kokos i njegovo mleko, marakuja, džek fruit (najveća voćka na svetu), durjan, banana, najsočniji ananas koji sam probao u životu, razni čajevi poput onog od limunske trave, vanilla… bili su nam ponudjeni za degustaciju i zaista je sve ovo bio neopisiv ugodjaj. Nakon posete plantaži začina, vodiči će vas povesti do Severozapada ostrva gde se nalaze prelepe plaže, a mi smo do večeri uživali u kupanju u neverovatno čistoj plavkastoj vodi poznate plaže Kendva, na kojoj se nalazi i veoma luksuzno hotelsko naselje, s odličnim restoranom u kome se može obedovati po veoma korektnim cenama.

Jedan od izleta koji  je na čitavu grupu ostavio veoma snažan utisak, pojedini će ga pamtiti I po opekotinama od Sunca, jeste blue safari. Celodnevno istraživanje okeana na zapadnom delu Zanzibara počinje prvo vožnjom do mesta ukrcaja na drvene autentične čamce s jarbolom i jedrom. Plovidba punim jedrima uz pesmu Hakuna matata nasmejanih kapetana i mornara i hladno pivo  sve do  divnog peščanog spruda. Polusatno  kupanje u toplom moru uz voćnu užinu doprinelo je sjajnoj atmosferi u grupi. Sledi nastavak plovidbe do ostrvca Kvale na kome raste drveće koje ima snažno korenje  više metara iznad tla. Tu su  nas dočekali trgovci i  tezge sa suvenirima, galerije slika na otvorenom i inprovizovani restorani, u jednom od njih su nam u skromnim uslovima pripremili izuzetan riblji ručak, a za sladokusce je bilo i jastoga. U povratku smo kupanje u plavoj laguni gde po obodu raste magrova šuma, bilo je i uživanja u podvodnom šarenom svetu, a u kasnim popodnevnim satima usledila je plovidba prema polazištu po poprilično uznemirenom okeanu što je još više pojačalo osećaj avanturizma u svakom od nas.

Noćni život na ostrvu je veoma bogat i raznovrstan. U lokalnim klubovima  uz različite muzičke stilove zabava traje do sitnih jutarnjih sati. Trebalo bi reći da su incidenti u njima zaista retkost. U hotelima ćete doživeti gostovanja lokalnih rock  grupa, moderne plesove, ali i tradicionalne igre pripadnika nomadskog plemena Masai koji su prava atrakcija na ostrvu, a doslaze s kontinenta iz predela ispod Kilimandžara.

Na kraju, umesto zaključka, recimo da je Zanzibar, pravo  rajsko ostrvo Indijskog okeana u kome je mnogo kontrasta. Luksuzni hoteli, restorani  i sela u kojima tek poneka kuća ima struju, ali gotovo svi imaju mobilne telefone.  Najnoviji džipovi s jedne strane i kamionet-busevi   dala-dala, koji su  osnovno  prevozno sredstvo lokalaca iz kojih bukvalno vise, a putevi su  prepuni rupa.

Ako želite da pored neopisivih prirodnih lepota, doživite i ovakvu ruralnu Afriku,  ne zaboravite na ovdašnji moto – Hakuna matata i pole-pole.

PREPORUKE ZA ODLAZAK NA OSTRVO

Za dolazak na Zanzibar potrebna je viza koju uz 50 dolara dobijate na aerodromu. Lokalna valuta je šiling, a odnos prema dolaru u evru je gotovo isti. Nepotrošene šilinge možete vratiti i zameniti na aerodromu. Struja na ostrvu je veoma slaba, a obavezno bi trebalo poneti adaptere za tri rupe u utičnici, mada ih hoteli najčešće imaju na recepcijama. Voda nije za piće I koristite obavezno flaširanu. Hrana je raznovrsna, ali najzastupljenija je riba, rakovi I plodovi mora. Uživajte u cedjenim sokovima, ali hranu I piće ne preporučujemo s uličnih tezgi. S obzirom na visok UV index obavezno ponesite zaštitne kreme s faktorom 50. Ukoliko koristite taxi obavezno se dogovrite za cenu vožnje do vašeg odredišta.

Autor teksta I fotografije: Djordje Mihajlović