Zelena kraljica otvorenog srca

Dolina reke Une je jedno od najlepših prirodnih blaga na čitavom Balkanu. Una izvire u Hrvatskoj kod mesta Donja Suvaja, a njen izvor je najdublji krški izvor u Hrvatskoj, i nalazi se među pet najdubljih izvora u svetu takve vrste
Reka je dugačka je nešto preko 200 kilometara, i najvećim delom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu, dok nekih 90 kilometara njenog toka čini i administrativnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uliva se u stariju sestru Savu kod mesta Jasenovac, odakle obično i kreću turističke ture za upoznavanje ovog kraja.

Najpoznatiji turistički sadržaj ove smaragdne reke su šumovita ostrva na kojima se okuplja veliki broj posetioca, zaljubljenika u prirodu iz celog regiona. Ovde možete pronaći rečne ade nastale radom prirode, a najveće su povezane drvenim mostovima koji spajaju zelene površine pod gustim krošnjama drveća.

Ove rečne ade se zovu Japodski otoci, tj Japodska ostrva, i ovde turisti dolaze kako bi uživali u suncu, reci, ali i opuštenoj atmosferi u regionu u kom život teče zaista polako. Ovde postoji samo jedno pravilo, sve je dozvoljeno jer merak svakako nema cenu.

Ovde možete pronaći apsolutno sve, od teretane na otvorenom, igrališta za decu, do lokalne kafane. Una je od aprila do početka septembra otvorena za kupanje, a budući da se radi o javnoj površini, ulaz je besplatan.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Video: Youtube RIO Priče sa putovanja