Željni ste kulturnih događanja? Posjetite Novi Marof u Hrvatskoj

U petak, 26.3. 2021. U Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, održat će se otvorenje izložbe Jedinstvena Rabuzinova umjetnost Iz Zbirke Vladimira Malogorskog. Uvod je to u 5. Rabuzinove dane koji su prošle godine, nažalost odgođeni, baš početkom epidemije.

Punih mjesec dana posjetitelji će moći razgledati 30 – tak djela iz ove bogate Zbirke koja je nastajala kroz iskreno druženje i prijateljstvo između Ivana Rabuzina i Vladimira Malogorskog. Ulja na platnu, grafike, akvareli ali i porculan kojeg je Ivan Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu porculana Rosenthal, krasit će prostor kulturnog centra koji s ponosom nosi ime ovog slikarskog poete.

Obzirom na izazovnu godinu u smislu okupljanja ljudi, program 5. Rabuzinovih dana odvijat će se tokom cijele ove godine, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Očekuje nas tako u narednom razdoblju i izložba digitaliziranih razglednica iz fundusa Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof ali i projekcije dokumentarnih filmova, njegovih intervjua , predavanja, likovne radionice i kolonije ali i šetnja Rabuzinovim bregima.

Izuzetno bogat i zanimljiv stvaralački opus Ivana Rabuzina prepoznat je i na svjetskoj razini. Više stotina samostalnih i skupnih izložbi širom svijeta doprinijele su da njegove slike danas krase zidove najuglednijih muzeja , kolekcija i galerija. Rabuzinove motive željeli su i u dalekom Japanu gdje je prema predlošku njegove slike japanski Institut za tekstil izradio veliko kazališno platno za kazalište Takarazuka u Tokyu i veliku zidnu tapiseriju za predavaonicu Muzeja moderne umjetnosti u Urawi.

O Rabuzinu su ispisane mnoge monografije i preko 2500 bibliografskih jedinica potpisanih od likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti i književnika. Poznat je i po svojem humanitarnom radu. Na sve ove zanimljivosti podsjećat ćemo kroz 5. Rabuzinove dane tokom cijele godine – njemu u čast.

Izvor: https://explorecroatia.eu/blog/zeljni-ste-kulturnih-dogadanja-posjetite-novi-marof/