BANATSKI RIBANAC

Namirnice:

1 kg kiselog kupusa (ribanca)
200 gr mesnate suve slanine
300 gr suve šunke
3 glavice luka
2 češnja belog luka
nekoliko zrna crnog bibera i borovnica
lovorov list
1 kašičica ljute aleve paprike
4 dl banatskog rizlinga

Priprema:

Suvu slaninu narezati na štapiće, a šunku na kocke, luk na rebarca, češnjak zgnječiti. U veći đuveč
stavljati naizmenično kupus, meso i začine, a u sredinu pleha staviti lovorov list, pa sve preliti vodom i
vinom da ogrezne. Poklopiti i kuvati na jačoj vatri oko tri i po sata, a za vreme kuvanja sud
povremeno protresti i ako je potrebno dolivati po malo vode, ali na kraju u jelu ne sme biti mnogo
tečnosti.
Prilikom serviranja izneti u posebnoj posudi kiselu pavlaku, pa po želji prelivati jelo u tanjiru.
Prijatno!!!!

Priredili: Aleksandar Bikicki, Radivoj Lazić, Ljubomir Ludoški
Vojvođanski kuvar, Novi Sad 1991 godine.