Bosanski somun “pobijedio” meksičku tortilju i talijansku fokaču

Photo by Nancy Hann on Unsplash

Bosanskohercegovačka kuhinja i njena tradicionalna jela još jednom su “zapela za oko” gurmanima, pa se tako jedan dobro poznati bh. specijalitet našao visoko na listi Taste Atlasa, gastronomskom online magazinu za promociju hrane iz svih dijelova svijeta.

Nakon mesnih proizvoda, iftarskih jela, pita i ćevapa, Taste Atlas je ovaj put na osnovu pozitivnih ostvrta na svoju najnoviju listu stavio i bosanski somun.

Radi se o listi takozvanih plosnatih peciva ili pogača, a bosanski somun se pozicionirao čak i ispred meksičke tortilje (tortilla), talijanske fokače (focaccia) i turske jufke (yufka).

“Somun je pljosnato pecivo od kvasca koje je popularno na cijelom Balkanu i sličan je pideu ili pitti. Obično se radi od kombinacije brašna, vode, soli i kvasca. Jednom pripremljeno tijesto tradicionalno se peče na starim pećima, no danas se somun uglavnom peče u pećnici na visokim temperaturama”, navodi se u opisu.
Ako se pravilno pripremi, unutrašnjost bi trebala biti malo šuplja i napuhana, pojašnajva se i dodaje kako mnogi pekari somun “ukrašavaju” kimom ili susamom, a drugi dodaju ulje u tijesto.
Ističe se i to kako se somun obično poslužuje uz ćevape.

Ispred somuna se našlo nekoliko indijskih i talijanskih peciva, a na samom vrhu se smjestila malezijska delicija – roti canai.

Inače, Taste Atlas liste hrane temelje se na ocjenama Taste Atlas publike, uz niz mehanizama koji prepoznaju stvarne korisnike i koji zanemaruju botovske, nacionalističke ili lokalpatriotske ocjene, a daju dodatnu vrijednost ocjenama korisnika koje sistem prepoznaje kao upućene, navodi se na ovoj stranici.

Ističe se i to kako rangiranje Taste Atlas ne treba smatrati konačnim globalnim zaključkom o hrani, te da je njihova svrha promovirati izvrsnu domaću kuhinju, usaditi ponos na tradicionalna jela i pobuditi znatiželju o jelima koja niste probali”.

Izvor: n1info.ba

Foto: Unsplash