Deset zanimljivosti o Drniškom pršutu

  1. Tragovi konzumacije pršuta u Drnišu datiraju od otprilike 1500 g. p. n. e. O konzumaciji svinjetine na drniškom području govore arheološki nalazi kostiju iz Burnuma kod Kistanja, gde je nađen dokaz kako se rimska vojska koristila svinjetinom u svojoj prehrani. Prvi poznati pisani dokument o soljenom svinjskom mesu potiče od starogrčkog pisca Homera.
  2. U Drniškom pršutu je uživao i car Franc Jozef koji se s njegovim sjajnim okusom upoznao 1877. prilikom otvaranja pruge Siverić – Šibenik – Split.
  3. Drniški pršut je poslužen na proslavi krunisanja britanske kraljice Elizabete II 1952. god. Stoga je povodom zlatnog jubileja, obeležavanja 50 godišnjice dolaska na presto, Grad Drniš kraljici prigodno uputio Drniški pršut na dar.
  4. Drniški pršut je priznat kao brend drniškog kraja još 1969. kada su stvoreni uslovi za masovniju proizvodnju.
  5. Drniški pršut je nosio sa sobom i Josip Broz Tito na svoje zadnje putovanje na Samit nesvrstanih u Havanu 1979. g.
  6. Drniški pršut poneo je sa sobom u SAD sa službene posete Hrvatskoj 2008. i Džordž Buš, tadašnji predsednik Amerike.
  7. Drniški pršut je svojom kvalitetom i tržišnom vrednošću omogućio školovanje i prehranjivanje mnogih porodica drniškog kraja.
Posluživanje pršuta
  1. Drniški pršut je soljen s krupnom morskom soli, presovan, hladno dimljen i sušen svinjski but, a njegova proizvodnja traje najmanje 12 meseci. Njegov ukus je umereno slan s blagom aromom dima i stepenom osušenosti. Njegova specifična boja je rubin crvena kao dragi kamen crvene boje, za srca koja vole.
  2. Drniški pršut sazreva okupan vetrovima drniškog kraja – burom i jugom, kao najzaslužnijima.
  3. Drniški pršut odlikuju visoke nutritivne vrednosti i lagana probavljivost
Sušenje pršuta

Uz lokalnu namirnicu uvek sjajno prijaju i vina od autohtonih sorti toga kraja. U drniškom kraju su od belih sorti prisutni debit i maraština, a od crnih lasina i plavina. U novije vreme sve više se udomaćio i merlot od kojeg se takođe rade kvalitetna vina. U ovdašnjoj je tradiciji ispijanje vina iz suska, suda izrađenog od smrekova drva. Spoj mirisa smreke i kvalitetnog domaćeg vina iskustvo je koje degustator ne zaboravlja.

Izvor: gastronaut.hr

Foto: Turistička zajednica Grada Drniša