FEST – International Film Festival, Belgrade

Međunarodni filmski festival – FEST, održaće se 49. put od 7. do 16. maja u organizaciji Centra beogradskih festivala u salama Sava Centar, Kombank Dvorana, Dom omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade.
Prikazano će biti više od 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija. Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.
Ovogodišnji FEST će 7. maja u 19 časova u Sava centru svečano otvoriti film „Veliko iskopavanje” u kome glavnu ulogu tumači Keri Maligan, kao i jedan od omiljenih festivalskih gostiju Ralf Fajns, koji je na FEST-u gostovao 2011. i 2019. godine. Na svečanom zatvaranju 16. maja u Kombank dvorani, publika će moći da pogleda dokumentarni film ,,Kreka: Lovac na snove’’ o poznatom filmskom scenografu Miljenu Kljakoviću – Kreki, koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu.
U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja (Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Mađarska, Hrvatska, Slovenija), među kojima su i tri domaća ostvarenja: „Oaza“, „Živ čovek“ i „Lihvar“. U ovoj selekciji biće prikazano i ostvarenje koje se našlo u užem izboru za Oskara van engleskog govornog područja – „Čovek koji je prodao svoju kožu” tuniske rediteljke Kaouther Ben Hanije.
Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zacharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.
Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima.

Izvor: Revija Uno

Foto: Revija Uno