GAULT & MILLAU I OVOGODIŠNJI GASTRONOMSKI VODIČ ZA SRBIJU

Kao i prethodne dve godine, svetski poznati gastronomski vodič Gault & Millau, u saradnji s Turističkom organizacijom Srbije, u beogradskom hotelu Hyatt Regencu, svečano je obeležio tri godine prisustvovanja i promovovisnja najbolje gastronomske ponude u Srbiji.
Na svečanosti je uz prisustvo velikog broja zvanica iz sveta turizma i medija, predstavljen gastronomski vodič kroz Srbiju za ovu godinu, a najboljim restoranima i pojedincima dodeljene su i nagrade.
Gault & Millau odabranim ugostiteljskim objektima, po oceni njihovih stručnjaka koji po sistemu ” skrivenog gosta” obilaze i ocenjuju kvalitet, dodeljuje priznanja u vidu kuvarskih kapa i to od jedne do pet.
U Srbiji za sada nije dodeljena nijednom titula kuhinje izuzetnog kvaliteta s 5 kapa, ali je ove godine 4 kape ( kuhinja vrlo visokog kvaliteta) ponelo tri restorana, a osam ih se okitilo s 3 kape i titulom kuhinje visokog kvaliteta.
Na početku ove divne večeri, prisutne goste pozdravile su Dunja Djenić, pomoćnica ministra turizma u Vladi Srbije, Marija Labović, direktorica TOS-a i Mira Šemić, direktorica Gault & Millau Srbija.
Nakon zvaničnog dela, gosti su imali priliku da degustiraju razne đakonije iz nagrađenih restorana i sve to zaliju izvrsnim srpskim vinima.
Bio je ovo zaista vrhunac ukusa i mirisa Srbije na jednom mestu.


NAJBOLJI U 2024.GODINI

5 KAPA

-Fleur de Sel, Novi Slankamen

– Salon 1905, Beograd

-Langouste, Beograd

3 KAPE

-Enso, Beograd
-Homa, Beograd
-JAM- Justa A Maestri
-La Pista, Kopaonik
-Projekt 72, Novi Sad
-Restoran 27, Beogad
-Restoran GIG, Beograd

-The Square, Beograd

Za najboljeg somelijera proglašen je Predrag Gavrilović, Legat 1903, Beograd

Najbolji POP – PRETOP, Beograd

Najbolji poslastičar, Zdravko Gavrilović, hotel Squer Nine, Beograd

Mladi talenat, Andjela Risimić, restoran Salon A5, Beograd

Chef tradicije, Zorana Mrenjica, Salaš kod stare dunje, Stajićevo

Chef budućnosti, Uroš Ivošević, Restoran GIG, Beograd

Izvor: Turistička prizma

Foto: Turistička prizma