Gde je najstariji vinski podrum, gde je kovan prvi hrvatski novac i odakle potiču palme sa splitske rive?

Pitanje iz naslova možda će zbuniti mnoge, no odgovor je jednostavan: u Požeško slavonskoj županiji. Spektakularna priroda, aktivni odmor, vrhunski zalogaj, odlična zabava, dobro društvo i poznata slavonska gostoljubivost – puno je dobrih razloga zašto navratiti u Požeško slavonsku županiju, destinaciju u kojoj su jesen i zima, u bojama zlata, a takvo je i gostoprimstvo domaćina. Popis onoga što morate videti i doživeti je podugačak, ali izdvojili smo za vas najvažnije lokacije koje najbolje predstavljaju ovu zlatnu regiju, a nude i odgovore na pitanje iz naslova. Krenimo redom….

Državna ergela Lipik

Turistička ponuda Državne ergele oduševiće stare, a posebice mlade ljubitelje životinja i prirode. U ergeli se nalazi oko 70 lipicanaca, a njihov uzgoj proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom. Trenutno su obustavljene sve posete Državnoj ergeli Lipik zbog sanacije štete od potresa na objektima staja. No čim se ukaže prva prilika posetite ergelu u Lipiku naučite više o lipicancima, fotografirajte ih, upišite školu jahanja, provozajte se kočijom kroz perivoj ili se okušajte u rekreativnom i terenskom jahanju obroncima Psunja.

Državna ergela Lipik

Sovsko jezero

Ostatak nekadašnjeg Panonskog mora, jedinstveni je primerak prirodnog jezera u brežuljkastom području Požeško-slavonske županije. Nalazi se na severnoj padini Dilja, na nadmorskoj visini od 430 metara. Nazivaju ga još i Modrim okom Slavonije, a okružuju ga šume hrasta kitnjaka i običnog graba, te bukve. Sovsko jezero pravo je mesto za uživanje i izlet u prirodi s prijateljima ili porodicom. Istočno se nalazi uzvišenje Jezero Brdo, na vrhu kojeg je piramida Vidikovac.


Izletište Omanovac

Požeško-slavonska županija omiljena je destinacija ljubitelja planinarenja. Na 655 metara nadmorske visine smestio se Planinarski dom Omanovac okružen gustim šumama te protkan uređenim biciklističkim i planinarskim stazama. Izletište Omanovac se nalazi na istoimenom brdu iznad Pakraca, od kojeg je cestom udaljen samo osam kilometara. Kada stignete do cilja, odmor, osveženje i smeštaj možete potražiti u Planinarskom domu. U ponudi su i brojni sadržaji za odrasle i decu, te nezaboravan panoramski pogled.

Izletište Omanovac

Najstariji vinski podrum u Hrvatskoj

Obnovljeni Dvorac Turković pripada najlepšim spomenicima bogate kulturne baštine Slavonije. Nastao je na ostacima cistercitske opatije i sadrži vinski podrum iz 1232. godine, jedan od najstarijih podruma u Hrvatskoj. Posebna znamenitost ovoga podruma je gotovo 800 godina neprekinute vinske proizvodnje. U njemu su, prema predaji, 1741. godine, punih sedam dana boravili carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk, uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O njihovoj avanturi i danas svedoči udubljenje u središtu kamenog stola, koje jednim dodirom ispunjava sve ljubavne želje.

Vinski podrum Turković

Kompleks kurije Janković

Želite li iz prve ruke doznati gde se kovao prvi hrvatski novac, tada morate posetiti Gradski muzej Pakrac. Smešten u središtu grada, na kompleksu vlastelinstva Janković, između ostaloga priča priču o slavonskom banovcu. Moneta banalis prvo se od 1256. do 1260. godine kovao upravo u Pakracu, a nastavio u Zagrebu. Reč je o jednoj od najlepših hrvatskih, ali i europskih kovanica iskovanih u srebru. O kvaliteti malog kovanog srebrnjaka iz Pakraca pročulo se tokom srednjeg veka i u širim okvirima, pa se kao platežno sredstvo slavonski banovac koristio i u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Rumunjskoj. Na prednjoj strani kovanice je kuna u trku, a na naličju je dvostruki krst s dve okrunjene glave. U Muzeju grada Pakraca možete i sami iskovati svoj banovac te ga zadržati kao uspomenu.

Vinske ceste

Ova slavonska županija zbog svog je položaja iznedrila brojna kvalitetna vina, prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i u svetu. To i ne čudi, jer vinarstvo na ovom području ima dugu i uspešnu tradiciju. Ova vinska regija proteže se od Virovitice i Daruvara pa sve do Dunava i Baranje na zapadu. Regiju obeležavaju velika područja prekrivena vinogradima na kojima se proizvodi najveća količina vina u celoj državi, a sama tradicija uzgoja vinove loze seže još od rimskog doba. Vinska cesta Vinogorja Požega-Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Kutjevo i Vinska cesta Vinogorja Pakrac, tri su vinske ceste zbog koje vredi posetiti i okusiti vinsku priču. Pri tome uživajte u biranoj kapljici vrhunskih vina i gostoprimstvu slavonskih vinara te pogledu na raskošni slavonski vinograd.
Slavonija je već decenijama hrvatsko carstvo belih sorti, pa tako u slavonskim vinogradima i danas rastu brojne internacionalne sorte popularne u svijetu, kao što su pino sivi i bieli, rajnski rizling, šardone, traminac, sovinjon, no na tronu već godinama suvereno sedi graševina.
Iako je zapravo reč o još jednoj internacionalnoj beloj sorti, proizvodnja graševine u ovoj je vinskoj regiji dovedena do tih razina da je mnogi poistovećuju sa Slavonijom i doživljavaju kao autohtonu. Najraširenija je i najpopularnija od vinskih sorti koje rastu na našem tlu, a vinari od nje proizvode celi niz različitih stilova vina za svaku prigodu. Iako je Slavonija nekada bila mesto na kojem su se mogle naći i sorte crnog grožđa poput frankovke, kadarke i portugiska, u vinogradima ove regije tek se odnedavno ponovno počinju sve više uzgajati te sorte, kojima društvo prave još i pino crni, kaberne sovinjon, merlo i Zvajgelt.

Perivoj u Lipiku

Jedan od najlepših perivoja istočne Hrvatske nalazi se u Lipiku. Stoletni perivoj zaštićen je još 1965. godine kao “spomenik parkovne arhitekture” i idealno je mesto za relaksaciju. Vrednost perivoja, uz bogatstvo brojnih biljnih vrsta, ogleda se i u tome da palme na splitskoj rivi potiču iz lipičke vrtlarije u kojoj je godinama radila porodica Kostlivy. Ovaj romantični lepotan krije brojne znamenitosti poput Jelkinog brijega, klupe grofice Jelke, natkrivenog paviljona izvora termalne vode “Antunovo vrelo”, Mramorne i Kamene kupke, hotel Dependence, Kurhotel, ostatke natkrivene šetnice Kursalon, Wandelbahn, fontane i brojne vrtne ukrase.

Park prirode Papuk

Najviši vrh planine Papuk je… Papuk. Znamo, nije baš originalno ime, ali zato jeste sve ostalo što vam nudi Park prirode Papuk. Površina od 336 četvornih kilometara obeležava geološka i biološka raznolikost, te vredna kulturno-istorijska baština zbog čega je postao član Evropske i Svetske mreže Geoparkova, kao i prvi Geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a. Park šuma Jankovac, Kuća Panonskog mora, Kamp odmorište Duboka, Ružica grad samo su neke od brojnih destinacija i sadržaja koje nudi Park prirode Papuk.

Adrenalinski park Duboka

Penjanje po veštačkoj steni, trčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko drvenih visećih mostova, ali i mreža, zip-line i pregršt drugih izazova, sve to možete pronaći u Adrenalinskom parku Duboka, novom adutu Parka prirode Papuk. U vrlo kratko vreme park se istakao kao adrenalinska top atrakcija ovog dela Hrvatske. Pustolovi svih generacija, željni aktivnog odmora, adrenalina i zabave, mogu isprobati vlastitu spretnost na dva vrhunski opremljena poligona. Onaj namenjen odraslima sastavljen je od 12 elemenata u sklopu kojeg je i zip line, a deca i oni oprezniji mogu se okušati u poligonu s devet elemenata.

Adrenalinski park Duboka

Velika, planinarsko polazište

Naselje na južnim obroncima Papuka predstavlja glavnu polazišnu tačku za brojne planinare iz cele Hrvatske. Velika se nalazi 12 kilometara severno od Požege, na nadmorskoj visini od 273 metra i deo je Parka prirode i Geoparka Papuk. Iznad Velike izdiže se stari Velički grad, a uz nju prolazi reka Veličanka. Birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja, a u blizini Velike pronađite Stene Sokoline i isprobajte sportsko penjanje.

Papuk

Izvor: turistickeprice.hr

Foto; Turistička zajednica Požeško-slavonske županije