Top 5 plaža u Dubrovniku i okolini

Zbog svoje bogate istorije, jedinstvene infrastrukture i lepote zasluženo se uvek nalazi na listama top svetskih destinacija. No, često se pokrene rasprava o plažama u Dubrovniku i okolini. Na osnovu komentara članova Facebook grupe Savjetnik za putovanja sastavili smo top 5 plaža u Dubrovniku i okolini. Na popis su tako dospele plaže Sv. Jakov, Pasjača, Copacabana, Coral Beach i Kupari a vi sami prosudite slažete li se s popisom ili ne.

Sv. Jakov

Plaža Sveti Jakov

Ubedljivo najviše članova ističe plažu sv. Jakov kao najlepšu. Smeštena je ispod crkve Sv. Jakova po kojoj je dobila i ime, ali zbog velikog broja stepenica kojima se treba spustiti do nje nije najdostupnija. No, odlučite li se spustiti do ove peskovito-šljunčane plaže uživaćete u predivnom pogledu na Dubrovnik i ostrvo Lokrum. Na plaži ne nedostaje ni sadržaja pa se tako možete osvežiti u baru ili okušati u raznim sportovima na vodi. Ukoliko se samo želite opustiti i odmoriti iznajmite ležaljku i suncobran i provedite dan na zaista posebnoj lokaciji.

Pasjača

Pasjača / Matija Petričević

U poslednje vreme sve češće srećemo slike plaže do koje vode brojne, uske stepenice uz stenu. Ukoliko ste se pitali koja je to plaža, e pa to je Pasjača. Po izboru portala European Best Destinations proglašena je za Najbolju evropsku plažu 2019. godine.
Jedna od najlepših i najposebnijih plaža na čitavom Jadranu smestila se u Konavlima na tridesetak kilometara južno od Dubrovnika. Možda iznenađujuće, ali ova peščana plaža nije nastala prirodnim putem već bacanjem kamenja koje je bilo rezultat kopanja tunela 1955. godine. S vremenom je more usitnilo kamenje i tako je nastala ova jedinstvena plaža. Tužna istina je da ova plaža nestaje jer more dalje raznosi pesak pa ju svakako posetite što pre. No, ukoliko niste u formi prohodati 200 metara nadmorske visine strmih stepenice ipak se odlučite za neke druge lokacije s ovog popisa. Nije pristupačna ni za one koji bi se želeli usidriti pa je, zbog oba navedena razloga, retko kada gužva.

Pasjača / Matija Petričević

Copacabana

Na poluostrvu Lapadu nalazi se Kopakabana u blizini drevnog grada Dubrovnika. Šljunčano-betonska plaža s veoma blagim ulazom u more čini ju idealnom za decu, a ima i pristup za osobe s invaliditetom za razliku od nekih drugih plaža s ovog popisa. S plaže se pruža predivan pogled na dubrovački most i ostrva Daksu i Koločep. Jako dobro opremljena plaža po pitanju dodatnih sadržaja kao što su vodeni sportovi, ugostiteljski objekti te najam ležaljki i suncobrana.
Kopakabana je i dobro mesto i za večernji izlazak jer se kafići na plaži u večernjim satima pretvaraju u noćne barove. Treba i napomenuti da je ova plaža odličan izbor dolazite li autom jer parkinga ima sasvim dovoljno.

Coral Beach

Jedna od plaža koja je odličan izbor za bilo koje doba dana (i noći) je Coral Beach na kojoj se nalazi Coral Beach Club. Smeštena je na Babinom kuku i vrhunski je uređena i opremljena. Svakako opravdava pojam „luksuzne destinacije“, a zbog fotogeničnih ležaljki, suncobrana i baldahina koje je moguće iznajmiti često je viđen prizor na popularnim Instagram profilima. U večernjim satima klub postaje restoran s dobrom gastronomskom ponudom i koktelima pa, ako tražite jedinstveno mesto za večeru i izlazak sve možete naći na jednom mjestu.

Kupari

Samo 8 kilometara od Dubrovnika nalazi se naselje i letovalište Kupari. Oni koji preferiraju prirodni hlad i mediteransku vegetaciju ovde će doći na svoje. Na samom rtu je peščani žal, ali duž šetnice natkrite borovima nalazi se nekoliko manjih plaža koje vredi obići. Prepuno palmi i oleandara Kupari su tačno to šta očekujemo od južnog dela hrvatskog Jadrana.
Nekoliko je tu hotela koji su danas u stanju urušavanja, a bili su veoma popularno i elitno ljetovalište tokom 20. veka. Nadamo se da će po obnovi hotela Kupari ponovo zasjati u punom sjaju. No to ne umanjuje lepotu njegovih plaža idealnih za decu ili igranje picigina. Uz ugostiteljske objekte i slobodno parkiranje unutar bivšeg turističkog kompleksa ovo je mesto na kojemu možete provesti čitav dan.

Kupari / Dražena Miličević

Ovo je bilo tek top 5 plaža koje članovi grupe preporučuju. Dosta je tu i drugih predloga od Banja, plaže u Srebrenom, Orašca, Sunja na Lopudu, Kalamota (ili Koločepa) i ostalih Elafitskih otoka,…čiju lepotu ne umanjujemo samo nisu ušle u top 5 po izboru naših članova. U svakom slučaju, izbora ima, a plaže se uvelike razlikuju pa verujemo da svatko ipak može pronaći neku koja mu odgovara.

Izvor: travel-advisor.eu