GRAD PORTO I ISTOIMENA VINA

Vinarija Calem, Turisticka prizma
Vinarija Calem, Turisticka prizma

Verovatno ste čuli za čuvena vina s oznakom Porto iako niste ljubitelj ovog božanskog pića.
Preko stotinu sorata groždja se na severu Portugala, uzgaja na čak 250 000 hektara zasada u dolini reke Douro koja protiče kroz centar grada i na obodu njega se uliva u Atlantik.
Upravo ovom rekom specijalnim čamcima dopremali su groždje iz vinograda na preradu i odležavanje u oko šezdest podruma u mesto Vila Nova de Gaia , koje je na levoj obali i gleda na drugu stranu i glavno šetalište Porta uz reku. Istim takvim čamcima odležalo vino je u buradima prevoženo na utovar do jedrenjaka na okeanu, a danas se u njima voze turisti u razgledanje grada s reke.
Da bi mogla da nose oznaku vina Porto, moraju da odležavaju u ovim podrumima koji su danas svojevrsni muzeji i centri za degustaciju u koje rado dolaze turisti.
Vina Porto su inetezivnih aroma i ukusa, imaju za naša merila povećan procenat alkohola (od 16 pa do 22 odsto) a to se objašnjava dodavanjem brendija, kažu za prekid fermentacije, ali se zna i to da su ova vina brodovima jedrenjacima otpremana na britanska ostrva, pa su u burad dosipali brendi radi stabilizacije vina.
Bilo kako bilo, ako dodjete u Porto, a ne svratite u neku od vinarija, učinićete veliku grešku. Mi smo bili u vinariji CALEM i oduševili se muzejskom postavkom, prezentacijom i degustacijom koja je uračunata u cenu ulaznice.
Do Vila Nove de Gaia i vinarija se lako stiže pešice iz Porta donjim nivoom mosta Luz I, a natrag možete panoramskom gondolom do gornjeg nivoa mosta i natrag, a ako ste pri kondiciji možete do vrha i polako peške.

Izvor: Turistička prizma

Foto: Turistička prizma