JEDINSTVENI MUZEJ U SIROGOJNU

Na planini Zlatibor ima zaista lepih predela, zelenih pašnjaka, kupališta i pravih bisera medju selima kao što je Gostilje s prelepim vodopadom, a mi vašoj pažnji preporučujemo da u vaš planer pod – obavezno posetiti, unesete jedinstvenu Stopića pećinu i jedini muzej na otvorenom u Srbiji, STARO SELO u Sirogojnu.
Kada od centralnog zlatiborskog platoa krenete prema Sirogojnu, proćićete kroz selo Rožanstvo i usput obratite pažnju na dobro označene prilaze Stopića pećini koju možete posetiti u bilo koje doba, jer je otvorena svih 365 dana u godini, a posle obilaska uz stručne vodiče, za samo desetak minuta automobilom doćićete do muzeja u Sirogojnu.

Foto: Sava Milakov

Muzej “Staro selo” svoj početak vezuje za 1980. godinu kada su tu prenete prve drvene kuće, da bi već nakon tri godine kompleks bio proglasen za dobro od izuzetnog značaja, a zvanično je počeo da radi 1992. godine.
Danas, u prekrasnom ambijentu kompleksa postoji 50 objekata s 1500 eksponata koji zajedno s nematerijalnom kulturnom baštinom prikazuju stambenu kulturu Dinarske regije u 19. i 20. veku.
Pored stambenih, tu su i onovremenski privredni objekti poput kačara, mlekara, ambara za čuvanje žitarica…
Nekoliko brvnara je preuredjeno u veoma komforne smeštajne kapacitete u kojima možete odsesti, a tu je i seoska krčma u kojoj možete probati isključuvo domaća pića od sokova do voćnih rakija, ali i veoma ukusne zalogaje zlatiborskog kraja.
Ovaj kompleks je nominovan za najbolji evropski muzej EMYA 2014.

Autor: Đorđe Mihajlović

Fotografije: Đorđe Mihajlović, Sava Milakov