Jezero Lisina (Lisinsko jezero) – Jugoistočna Srbija

Jezero Lisina ili Lisinsko jezero je veštačka akumulacija na reci Lisini, u jugoistočnoj Srbiji, smeštena između naselja Bosilegrada i Božice, na nadmorskoj visini od 970 metara. Jezero Lisine je sagrađeno kao sekundarna akumulacija Vlasinskog jezera, odakle se ono dopunjuje vodom. Izgrađeno je 1978. godine, kao pumpno-akumulaciono postrojenje.

Jezero Lisina i njegove osnovne karakteristike
Jezero Lisina pri maksimalnom vodostaju ima dužinu od 2 kilometra i širinu od oko 200 metara. Iz jezera se dvema pumpama, kapaciteta 15 kubika vode u sekundi, izbacuje voda na visinu od 340 metara iznad Vlasinskog jezera, odakle se sistemom odvodnih kanala dovodi u kanal Božica, a potom u jezero. Kanal Božica poseduje dva tunela ukupne dužine 6 kilometara, a dužina kanala je 25 kilometara. Njegovo slivno područje obuhvata 64 kvadratna kilometra. Iz jezera Lisine se godišnje u Vlasinsko jezero upumpa 74,7 miliona kubika vode. Osim reke Lisine, u jezero se ulivaju reka Božica i Ržanska reka.
U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda Lisinsko jezero:

Turizam na Lisinskom jezeru
Pored Lisinskog jezera se nalazi crkva Svetog Ilije, kraj koje se svake godine drugog avgusta održava vašar, to jest obeležava seoska slava sa litijama.

Jezero Lisina je bogato salmonidnim vrstama ribe, a moguće je upecati i primerke od nekoliko kilograma. Obale jezera su strme i šumovite, što stvara određeni mir i privlači ribolovce. Kupanje u jezeru je dozvoljeno.

Turizam na ovom mestu uopšte nije razvijen, gužve nema, što ga čini idealnim za osobe koje žele da uživaju u prirodi. Jedina zamerka ovoj činjenici jesto to, što najbliži smeštaj možete pronaći na Vlasinskom jezeru.

Izvor: https://www.srbijapodlupom.com/

Foto 1:  instagram@vladimirbajic985 – Jezero Lisina

Foto 2: Bajić Vladimir

Video: YouTube – Vranjska Plus