PRIZMA NA OSTRVU VIR

Kada se kao ja zaljubute u ostvo Vir, doživećete ga kao svoju prvu ljubav na prvi pogled kojoj se često vraćate, makar i u mislima. Zaista, ovo zeleno ostrvo, s besprekorno čistim morem, šarmantnim uvalama odličnom gastronomskom i vinskom ponudom, pravi je ovozemaljski raj za turiste.

Mi smo zahvaljujući ljubaznosti domaćina odesli u Lanterni (svetioniku) koja je i dalje u osnovnoj funkciji i namenjena nautičarima, ali je pretvorena u kuću za odmor s pet zvezdica. Na jugozapadnom delu ostrva, okružena višekilometrskom borovom šumom , uz more sa sopstvenom plažom, wellness i fitnes sadržajima, uz domaćina koji se stara o zadovoljstvu gostiju, ova vila je ekskluziva u ponudi ostrva, a kako smo saznali, bukirana je tokom čitave sezone i pored visoke cene zakupa.

Po rečima Srdjana Liverića, direktora tamošnje Turističke zajednice, koji je zajedno s Matom Čulinom bio naš domaćin na ostrvu, Vir je pretežno auto- destinacija jer je lociran uz autoput i s kopnom povezan mostom. Na svega 25 kilometra udaljenosti od Zadra i aerodroma, do njega se automobilom za nekoliko sati stiže i iz okolnih zemalja,a primera radi, ako iz Beograda krenete u nekim ranim jutarnjim satima, već popodne se odmorni možete kupati na nekoj od virskih plaža.

Srđan Liverić, direktor Turističke zajednice Općine Vir

„ Na našem ostrvu nema velikih resorta niti jednog hotela, ističe Srdjan. Ovde dominira privatni smeštaj i imamo preko 2500 izdavalaca, a kapaciteti su veoma različiti, od najluksuznijih apartmanskih vila s bazenima i vrtovima, pa do komfornih soba. Mi smo poželjna destinacija za porodice sa decom, ali smo veoma privlačni i za mlade, s obzirom da imamo 100 kilometara biciklističkih staza koje su pogodne i za one koji voze rolere ili elektrotrotinete. Na centralnoj plaži imamo i dečji vodeni zabavni park, a tu su i razni sadržaji za sportove i rekreaciju na vodi.“

Ovo prelepo ostrvo dugačko je tek nešto više od 1o kilometara, na najširem delu široko je 6, a obim mu je 32 kilometra. Na ostrvu je mnogo uvala, a od ukupnog obima polovina (17 km) su uredjene plaže s peskom ili šljunčane, a mnoge su zaogrnute borovom šumom. Ukoliko želite opušten odmor i kupanje u čistom moru, izuzetno dobru kuhinju u lokalnim restoranima u kojima će vas ponuditi autohtonim dalmatinskim vinima, uz mogućnost zanimljivih izleta, a mi vam preporučujemo obližnji istorijski gradić Nin, grad Zadar ili posetu Nacionalnom parku Paklenica, onda je ostrvo Vir vaš pravi izbor.

Izvor: Đorđe Mihajlović

Foto: Turistička zajednica Općine Vir

Foto: Đorđe Mihajlović