Koje evropske zemlje otvaraju granice vakcinisanim turistima?

Brojne evropske zemlje su zbog pandemije ostale bez značajnog dela prihoda, pa je sasvim razumljivo da su dali sve od seba kako bi ponovo pokrenuli ovu posrnulu industriji

U očekivanju početka letnje sezone, pojedine zemlje su ublažile pravila za one koji imaju dokaz da su primili obe doze vakcine ili imaju dokaz da su preležali bolest. Postoje takođe i glasine koje se odnose na to da će i avio-kompanije u budućnosti moći da opuste stroga pravila.

Gruzija

Od 1. februara svi vakcinisani putnici mogu da uđu u Gruziju, jedino što je potrebno jeste dokument koji to potvrđuje. Ova zemlja je prva država koja je u potpunosti uklonila ograničenja ulaska za vakcinisane putnike, bez testiranja pred polazak, bez testiranja nakon dolaska i bez obaveznog karantina.

Estonija

Estonija nudi olakšice za putnike koji su se oporavili od bolesti ili imaju potvrdu da su vakcinisani. Karantin je obavezan za sve dolaske iz inostranstva, osim nekih zemalja koje imaju nizak rizik od oboljevanja, kao što su Bugarska, Finska, Grčka, Island i Norveška. Karantin za ostale traje deset dana.

Poljska

Poljska je ukinula karantin za putnike koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa. Svi putnici koji imaju negativan test na koronavirus starosti 48 sati pre prelaska granice takođe mogu izbeći ograničenja i karantin.

Rumunija

U Rumuniji putnici koji su primili obe doze vakcine protiv koronavirusa neće imati obavezu da budu u karantinu po dolasku, i to uključuje i putnike koji dolaze iz zemalja sa visokim epidemiološkim rizikom.

Kipar

Kipar je u prva država članica Evropske unije koja je objavila planove za ukidanje uslova za ulazak, kao što su obavezno testiranje i karantin. Ovaj plan treba da bude sproveden u delo već početkom marta meseca.

Island

Ulazak u ovu zemlju je dozvoljen svim putnicima sa važećom međunarodnom potvrdom o vakcinaciji, i oni neće biti testirani, i neće imati obavezu da provedu izvesno vreme u karantinu.

Izvor: tumagazin.rs