U subotu 27. februara besplatne pešačke ture u Novom Sadu

Foto: Pixabay

Svetski dan turističkih vodiča obeležava se od 21. februara 1990. godine. Na svoj dan turistički vodiči obično organizuju seminare i obuke, ali najveću draž čini organizovanje besplatnih pešačkih tura. Udruženje turističkih vodiča Novog Sada pridružilo se svojim kolegama u svetu još 2005. godine i od tada ga proslavljaju zajedno sa svojim sugrađanima.

Situacija sa virusom Covid-19 uticala je na to da mnogi vodiči ostanu bez posla ili da se prekvalifikuju za rad na nekim drugim pozicijama. Ipak, sve to ih nije pokolebalo, već su rešili da nastave tradiciju i sa Novosađanima upoznaju svoj grad kako bi ga više voleli. Pridržavajući se svih mera preporučenih od kriznog štaba (maske i fizička distanca), rešili su da naprave Dan vodiča onako kao je to nekad bilo.

Besplatne ture će se realizovati u subotu, 27. februara u centru grada i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Raspored polazaka za ovu godinu je sledeći:

– Petrovaradinska tvrđava
1. Samostan Svetog Jurja (11 časova),
2. Sat kula (11 časova),
3. Muzeja Grada Novog Sada (11 časova),
4. Samostan Svetog Jurja (11 časova i 30 minuta).

– Centar grada
1. Plato kod SNP-a (11 časova), tematska tura „Crkve i hramovi Novog Sada“,
2. Fontana ispred TC Nork (11 časova), tematska tura „Kad je gluma bila život“,
3. Spomenik Svetozaru Miletiću (11 časova),
4. Spomenik Jaši Tomiću (11 časova),
5. Spomenik Žrtvama racije (11 časova), tematska tura „Neoplanta“.

Neophodno je prijaviti se na imejl adresu vodicins@gmail.com i tom prilikom dostaviti neophodne podatke: ime i prezime, broj telefona i željenu turu. Broj mesta je ograničen te je prijava validna tek nakon potvrde. U toku trajanja ture obavezno je pridržavati se propisanih epidemioloških mera.

Izvor: https://novisad.travel/