Kostimirane ture u Subotici pričaju priče o objektima, događajima i sudbinama

SUBOTICA – Kostimirane ture, u okviru kojih svi zainteresovani učesnici imaju priliku da upoznaju kulturno i istorijsko nasleđe Subotice, postaju polako jedan od zaštitnih znakova grada na severu Vojvodine. Turistički vodiči Boris Tot i Jelena Stojisavljević igraju uloge poznatih Subotičana, i na taj način pričaju priče o objektima, događajima, sudbinama. Nakon prošlogodišnje kostimirane ture, koja je pratila poznate industrijalce, bračni par Terezu i Rafaela Hartmana, priča se ovoga puta nastavlja sa njihovim sinom Josipom Hartmanom. U fokusu ove zanimljive turističke ture su i ovoga puta zanimljivosti vezane za istoriju Subotice. „Obići ćemo otprilike desetak građevina, koje su najznačajnije i koje su ustvari značajne upravo zbog toga perioda o kojem ćemo mi danas pričati. Tu će naravno biti poznate ličnosti ubačene u sve to, i imaće Subotičani prilike da čuju sve to od jednog čoveka koji je živeo upravo u tom period”, objašnjava Jelena Stojisavljević, turistički vodič. Jelena Stojisavljević ovoga puta glumi dobru vilu, koja Hartmana vodi u budućnost.
„U suštini Josip Hartman, odnosno ja u njegovoj ulozi, pričam o svim tim pričama do dvadesetih godina, odnosno iz perioda kada je Josip Hartman stigao u budućnost, kako je on bio začaran da dođe da ispriča sve te priče, ali postoji jedan jako značajan moment u celoj turi a to je taj da dobra vila samom Josipu Hartmanu, koji je nekada živeo jako raskalašno ustvari priča nastavak tih priča i koje se nažalost veoma često tragično završavaju. Mislim prvenstveno na Drugi sveti rat, na konfiskaciju imovine, na progon Jevreja, na stradanje raznih drugih nacionalnosti u našem gradu”, kaže Boris Tot, turistički vodič. Kada se vrati u svoje vreme, Hartman će, znajući šta će se desiti u budućnosti, živveti drugačije i mnogo više ceniti to što ima.
„Naravno on ne sme da oda svojim savremenicima tajnu, koga šta čeka, ali će da im pruži mnogo više ljubavi i pažnje i apsolutno prijateljstva, tako da u stvari sama priča ima jedan poučni karakter, kako bi na taj okrugli način Subotičani čuli i početak i završetak svih ovih priča u gradu”, dodaje Tot. Sledeću kostimiranu turu Jelena i Boris organizovaće već sutra, kada svim zainteresovanim građanima pripremaju neke nove priče u okviru Hartmanovog čudesnog putovanja kroz vreme. Izvor: http://rtv.rs/