Prača, prirodno blago u srcu Balkana

“Park prirode Prača” je novi zaštićeni predeo u Bosni i Hercegovini. Park spada u prirode kategorije 5, odnosno u zaštićene pejzaže, posebno zbog neverovatne lepote i ljubavi između planina, reke i ljudi koji ljubomorno čuvaju svoje blago

Ovo prirodno blago je najinteresantnije po brojnim klisurama, kanjonima reke koja nosi isto ime, kao i po pećinama naročite lepote. Najvažniji je pećinski sistem Govještice, koji sa svojom dužinom od 9.870 metara predstavlja najdužu pećinu na teritoriji ove zemlje.

„Prirodni park Prača“ prostire se na teritoriji opštine Rogatice, sa ukupnom površinom od 4.067 hektara. Duž čitave površine ovog prirodnog bogatstva teče reka, i na snazi je režim zaštite I i II stepena.

Dolina reke Prača odlikuje se strmim liticama koje su na pojedinim mestima gotovo vertikalne, a najpoznatija i najinteresantnija se nalazi u predelu Gosine planine, gde ima dubinu veću od 400 metara. Park je poznat i po velikom broju biljnih i životinjskih vrsta, što je od izuzetnog značaja za zdrav ekosistem.

Izvor: tumagazin.rs