Lepo, povoljno i bezbedno letovanje

Albanija je kao destinacija za letovanje u poslednjih nekoliko godina sve popularnija među turistima, posebno zbog dobre povezanosti sa regionom, blizine, povoljnih cena, ali i zbog vrhunskih plaža i kristalno čistog mora. Takav je slučaj i sa Valonom
Vlora ili Valona, kako ga još nazivaju, je stari grad osnovan u šestom veku pre nove ere, izvorno poznat pod imenom Aulona. Vlora se nalazi na prelepom mestu, ušuškana između poluostrva Karaburun i ostrva Sazana, okružena plažama, brdima i gordim stenama.

Grad ima istrorijsku važnost za Albaniju jer je bio domaćin Prve nacionalne skupštine koja je 28. decembra 1912. proglasila nezavisnost zemlje od osmanske vlasti. Od Tirane je udaljen 135 kilometara, od obale Italije oko 75 kilometara, i to je druga najveća luka u zemlji.

Valona je poznata kao turistički centar, posebno je atraktivna zbog činjenice da ga zapljuskuju dva mora, Jadransko i Jonsko. Albanci su dobri domaćini, i cene su vrlo pristupačne, možda i najpopularnije u regionu. Gradska gradska plaža je velika, peskovita, sa puno ležaljki, ali takođe postoje i mesta gde sami možete postaviti suncobran ili peškir za odmaranje. Samo more je dugo plitko i uvek čisto, tirkizno plavo.

U gradu postoji puno restorana i kafića, pa je zabava zagarantovana i mlađoj populaciji. Sve što vam treba za jedan kvalitetan odmor možete naći u Valoni, jer to je grad koji je u turističkom smislu izuzetno napredovao u poslednjim decenijama, i sve je prilagođeno turistima i njihovim potrebama.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto 1: https://tumagazin.rs/

Foto 2: https://tumagazin.rs/

Video: YouTube-M Travel Vlog