Mučanj: Planina na koju se popeo Sveti Sava

prizma-mucanj

Mučanj je planina koja se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, u blizini sela Katići. Najviša tačka planine Mučanj je Jerinin grad, sa nadmorskom visinom od 1534 metara. Planina je okružena planinama Muternicom sa istoka, Javorom sa juga i gradskim naseljem Ivanjica sa zapada. Mučanj je prepoznatljiv i uočljiv sa magistralnog puta koji se proteže ispod planine, po svom kraškom obliku i stenama od kojih se sastoji Jerinin grad.

Sa planine se pruža nestvarno lep pogled na ceo Ivanjički kraj i okolne planine. Čitav put do vrha je obeležen, a na samom vrhu se nalazi vidikovac, koji spada među najlepše vidikovce u Srbiji. U podnožju planine Mučanj izvire reka Veliki Rzav.

Kako je planina Mučanj dobila ime

Legenda kaže da je planina Mučanj svoje ime dobila zbog mučnog uspona svetog Save na njen vrh. Postoji verovanje da onaj ko se popne jednom do vrha Jerinin grad, sigurno će se ponovo vratiti na isto mesto.

Ova planina svojim imenom čuva uspomenu na mučan uspon Svetog Save na sam vrh, na kome je, prema legendi, odmarajući se, kamen prekrstio svojim pastirskim štapom, i iz kamena je potekla lekovita voda, koja i danas teče i obiluje blagotvornim svojstvima, pa nije čudno što je ovaj vrh izuzetno posećen u svako doba godine.

U bogatstvu kraških reljefa najviše se ističu pećine. Jedna od najpoznatijih pećina nalazi se upravo na ovoj planini. Ispod Glatke stene, na nadmorskoj visini od 1224 metara, prostire se pećina četničkog komandanta Bože Javorca.

U video prilogu ispod možete videti kako iz vazduha izgledaju planina i njen najviši vrh, Jerinin grad.

Ova planina predstavlja mesto na kojem vlada divlja i netaknuta priroda i gde čovek još uvek nije umešao svoje prste. Planina Mučanj poseduje ogroman turistički potencijal, kako za grad Ivanjicu, tako i za celu Srbiju.

Izvor: srbijapodlupom.com

Foto: zurnalist.rs – Mučanj