Najmanji grad na Hvaru zbog svojih slikovitih mostića zovu “Mala Venecija”

Šest kilometara šetnicom od Jelse, manje od deset kilometara od Starog Grada ili pola sata vožnje ostrvskom brzom cestom od Hvara smestio se najmanji grad na ostrvu Hvaru romantična Vrboska. Iako slovi za najmanji gradić na Hvaru, Vrboska je pravo blago hrvatskog najsunčanijeg otoka. Gradić ima bogatu istoriju koja se ogleda na svakom koraku. Osnovan je u 15. veku i zbog svoje slikovitosti bio je muza brojnih umetničkih dela, a kamera Vrbosku jednostavno obožava.

Čovek je tokom istorije podizao mostove, gradio je drvene i kamene mostiće, proširivao stare, obnavljao porušene. Neki mostovi i dan danas svojom slojevitom strukturom svedoče tome vremenu, a Vrboska je svoj nadimak „Mala Venecija” dobila upravo zbog svojih malih pitoresknih mostova koji su mamac za ljubitelje fotografije, a i romantične šetače

Pjaca ili podva sa svake strane čeka vas zapanjujuća arhitektura

Sam stari deo grada sastoji se od dva dela: istočni deo Pjaca koji će vas oduševiti arhitekturom u kojoj dominiraju renesansne i barokne kuće te zapadni deo Podva koji vas poziva na šetnje uskim ulicama i kućama u renesansnom i gotičkom stilu, a ovde svakako posetite zanimljive sakralne objekte. Dve obale povezuju maleni kameni mostovi, a u sredini je zanimljiv mali otočić imena Škojić.
Za kraj šetnje svakako preporučujemo da odabere jednu od vinarija i ispijajući čašu hvarskih vina uživate u prekrasnom kamenom ambijentu središnjeg dela hrvatske „Male Venecije”. Hvarska vina nadaleko su poznata i Hvar je jedna od naših najboljih vinskih destinacija. Ovde je najstariji vinograd plavca malog na svetu, brojni vinari s Hvara nagrađivani su na svetskom nivou i ostrvo je prepoznato kao riznica autohtonih sorti.
Kao svojevrsni izraz kulturnog identiteta čitave Dalmacije pa tako i Vrboske, baš na jednom od tih mostića, održava se smotra hvarskih ostrvskih klapa što je za turiste uvek veličanstven prizor. Jedinstven je to događaj na otoku Hvaru, gde učestvuju klape otoka Hvara, kojih je iznenadili bi se – jako puno.
Iako je Vrboska zapravo najmanji grad na Hvaru, baš ovde je najveća marina. Smeštena je na dnu uskog dugog zaliva, zaštićena od svih vetrova. Iz marine imate pogled na mediteransku pučku arhitekturu, a savršen pogled kvari jedino ruševina tvornice sardina, koja je zatvorena još 1972. godine. I danas je ovaj gradić najpoznatije ribarsko mesto na ostrvu i baš zato ovde uz uvalu nalaze se brojni vrhunski restorani koji se mogu pohvaliti delicijama Jadranskog mora. Zbog dugogodišnje prerade ribe i ribarske tradicije ovde ćete pronaći i Ribarski muzej koji čuva i prezentuje raznoliki ribarski alat i opremu.

Vrboska je zanimljiva i zbog svog geografskog položaja. Naime do Jelse vodi šest kilometara duga šetnica, manje od deset kilometara je do Starog Grada, dok je Hvar udaljen tek pola sata vožnje otočkom brzom cestom. Vrboska je gradić koji će vas oduševiti svojom bogatom arhitekturom, carstvom mostića uz uski vijugavi fjord, gastronomskom ponudom ali i letnjim fjerama.

Izvor: turistickeprice.hr

Foto: Vedran Rafael Janić