BOOKING.COM TRAVELLER REVIEW AWARDS 2021: HRVATSKA MEĐU NAJNAGRAĐIVANIJIM DESTINACIJAMA

Na osnovu miliona recenzija gostiju, Booking.com objavio je da će podeliti 1.147.344 nagrada Traveller Review Awards za 2021. godinu, odajući tako priznanje partnerima iz 220 zemalja.
U godini u kojoj se sektor putovanja susreo sa brojnim neuobičajenim izazovima, ove nagrade odaju priznanje partnerima koji nude smeštaj i prevoz u 220 zemalja i teritorija
U Hrvatskoj je nagradu Traveller Review Awards dobilo njih 52.992, što je zemlju smestilo među top 5 najnagrađivanijih zemalja sveta iza Italije (151.801), Španije (81.341), Francuske (77.687) i Nemačke (63.829). Iako se rang lista ne može posmatrati samo kroz sam broj nagrada, jer je broj Booking partnera u drugim zemljama puno veći, svakako je jasno kako Hrvatska spada u sav vrh svetskog turizma, barem prema Booking.com-u.
Kako se sve manje i sve ređe putovalo, svako je putovanje putnicima značilo više nego inače i postalo je još važnije naglasiti tu izvanrednu uslugu i gostoljubivost koju su dobitnici nagrade Traveller Review Award pokazali u ovoj neobičnoj godini, izjavio je Arjan Dijk, SVP i direktor marketinga u booking.com-u te dodao: „U našoj misiji da svima olakšamo istraživanje sveta naši partneri igraju važnu ulogu zbog pružanja neverovatnih korisničkih iskustava putnicima i znam da uz njihovu upornost, partnerstvo i strast možemo zajedno obnoviti sektor putovanja te pomoći još većem broju putnika da ponovo s vremenom otkriju naš predivni svet.“
Booking.com otkrio je i ključne karakteristike izvrsnog boravka kao i najgostoljubivija mesta u Hrvatskoj.
Ključne karakteristike izvrsnog boravka

Booking.com-ove nagrade Traveller Review Awards 2021 otkrivaju podatke o preferencijama putnika u prošloj godini te otkrivaju da hrvatski putnici najviše cene osoblje, čistoću i lokaciju prilikom ocenjivanja objekata dobitnika nagrade na platformi jer upravo ta tri faktora imaju najviše ocene među kategorijama koje putnici ocenjuju nakon boravka.
Ove preferencije odgovaraju i svetskim trendovima, koji pokazuju da je osoblje kategorija s najvišim ocenama među dobitnicima nagrade Traveller Review Award 2021, a zatim slede čistoća i lokacija. Budući da korisnici sve više paze na zdravlje i higijenu, dobitnici nagrade imali su u proseku 17% višu ocjenu u odnosu na prosek ocjena za čistoću kod objekata koji nisu osvojili nagradu, što znači da je upravo to factor koji čini razliku za bolju dobrodošlicu.
Još jedan dokaz važnosti pristupa prema turistima, a koji je presudan.
Najgostoljubivija mesta u Hrvatskoj

Najgostoljubivija mesta u Hrvatskoj prema recenzijama putnika Booking.com platforme su u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji.
Na vrhu popisa, s najvećim procentom dobitnika među objektima koji su ispunili kriterijume, nalazi se Selište Drezničko, Karlovačka županija, a zatim slede Grabovac, Karlovačka županija; Jezerce, Ličko-senjska županija; Korenica, Ličko-senjska županija; Slunj; Karlovačka županija, Smoljanac, Ličko-senjska županija; Otočac, Ličko-senjska županija; Skradin, Šibensko-kninska županija i Karlovac, Karlovačka županija.
Kuće za odmor, apartmani i jedinstveni smještajni objekti ostaju favoriti među putnicima

Dok hoteli ostaju druga najnagrađivanija vrsta smeštaja u svetu za 2021. godinu, četvrtu godinu zaredom četiri od pet najnagrađivanijih vrsta smeštaja na svetu čine jedinstveni smeštajni objekti: apartmani (484.243), hoteli (175.748), vikendice (123.145), privatni smeštaj (94.003), smeštaji s doručkom (78.903). Najnagrađivanije vrste smeštaja u hrvatskoj za 2021. godinu uključuju apartmane, kuće za odmor, vile i hotele.
Smeštaji s doručkom, smeštaji na farmi, ladanjske kuće, prenoćišta i privatni smeštaji činili su većinu najgostoljubivijih vrsta smeštaja u svetu, pokazujući koliko su putnicima zanimljivi boravci u jedinstvenim smeštajnim objektima. Također, zanimljiva je informacija kako alternativni smeštajni objekti čine 30% svih novih rezervacija u trećem tromesečju 2020. godine na nivou cele platforme.
Automobil kao glavno prevozno sredstvo

Nedavno istraživanje Booking.com-a pokazuje da je gotovo polovina putnika iz Hrvatske (51%) otišla na putovanje automobilom u 2020. (što je iznad svetskog proseka od 24% ) te da je njih 29% putovalo više unutar zemlje u 2020. u odnosu na 2019., što je gotovo jednako globalnom proseku od 32%.

Izvor: hrturizam.hr