Planina Vujan – Mesto gde je izlečen Patrijarh Pavle

Planina Vujan nalazi se u Šumadiji, južnije od naselja Gornji Milanovac. Najviši vrh ove planine je Veliki Vujan sa 856 metara nadmorske visine. Planina je skoro u potpunosti pokrivena gustom listopadnom šumom, osim na obroncima prema reci Despotovici, gde zajedno sa obroncima Ilijaka pravi Brđansku klisuru.

U centralnom delu planine preovlađuje bukova šuma, kod Rožnja hrastova šuma, a između se nalaze naselja. Na njoj se nalazi manastiraj Vujan, za koji se ne zna pouzdano kada je osnovan. Zna se da potiče iz trinaestog veka.

U četrnaestom veku ovu oblast su naselili monasi koji su izbegli sa Svete gore. Osnovali su manastir Obrovin, koji su Osmanlije uništile u šesnaestom veku. Početkom devetnaestog veka nedaleko od tog mesta niče manastir Vujan. Manastir predstavlja i grobnu crkvu porodice Lunjevica. Jedna od zanimljivosti jeste to da se u manastiru čuva drveni krst. Taj drveni krst je svojom rukom izdeljao iskušenik manastira, Gojko Starčević, svim nama poznat kao Patrijarh srpski Pavle.

Najveći adut ove planine jeste njen izgled tokom jeseni. Na planini se nalazi veliki broj stazica za šetnju i pogodna je za planinare početnike. Kada lišće počne da opada, cela planina bude obojena u žuto-zlatnu boju. Priča se da su šetnja ovim stazama, izvorska voda i manastirski mir, 1946 godine, pomogli Patrijarhu srpskom Pavlu da se izleči i da nastavi svoj monaški put.

Manastir je pod zaštitom države kao spomenik od izuzetne kulturne vrednosti.

 

Izvor: srbijapodlupom.com

Foto: wikipedia

Povezani članci

Povezani članci

ZAVRŠENA BEOGRADSKA SMOTRA TURIZMA

Na Beogradskom sajmu, spuštene su danas, 25. februara, zavese najveće privredno-turističke manifestacuje, 45. Medjunarodnog sajma turizma.Preko 400 izlagača iz zemlje, regiona Jugistočne Evrope i udaljenih destinacija, mnogo B2B susreta, nebrojeno maštovitih...

read more