Predlog za današnji ručak – Zapečene makarone sa mlevenim mesom

O receptu

Odlično rešenje kada imate testeninu i mleveno meso. Jelo se može pripremati sa bilo kojom vrstom mesa, a u tom slučaju piletinu treba kraće dinstati sa manje vode. Takodje i testenina može biti po želji, količina sira..Držite se osnovnih mera testenine, mesa i sosa, a ostalo možete da kombinujete sami.

Sastojci i priprema

500 gr mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
50 ml ulja
1 puna kašika crvene, mlevene paprike
1 kašika suvog začina
400 gr makarona ili bilo koje testenine

Sos:

100 ml ulja
2 pune kašike mekog brašna
300 ml mleka
400 ml vode
1 kašičica soli
1 kisela pavlaka ( 180 gr )
100 gr bilo kojeg tvrdog sira

Iseckati ili samleti crni luk pa mu dodati ulje, suvi začin i čašu vode. Dinstati dok ne omekani. Zatim dodati mleveno meso i papriku, pa naliti vode da ogrezne. Nastaviti dinstanje dok ne ispari sva voda. U drugu šerpu staviti ulje, dodati brašno i uz mešanje propržiti brašno da požuti. Naliti vodu i mleko i mešati dok se malo ne zgusne. Biće kao jogurt i tada skinite sa vatre, pa dodajte kiselu pavlaku. Sve sjediniti. Makarone stavite da se kuvaju. U kipuću vodu ih istresite i kuvajte 5 minuta. Još uvek će biti tvrde. Uključite rernu na 200 stepeni. Pomešati u jednoj velikoj posudi makarone, meso i sos. Istresti u tepsiju pa staviti u rernu. Sve je onako još vodenasto ali će u rerni višak vode ispariti i upiće ga testenina pa na kraju jelo neće biti suvo, nego fino sočno. Pred kraj pospite rendanim sirom, isključite rernu i ostavite tepsiju unutra koliko još se sir istopi. Servirajte toplo. Prijatno!

Izvor: https://domacirecepti.net/