Sarajevo – Top 10 turističkih atrakcija

1. Baščaršija

Dušu svake prijestonice čini stari dio grada, a kada je riječ o Sarajevu, ta duša je izuzetno bogata i živopisna. Baščaršiju čini mreža uskih uličica popločanih kamenom, u kojima se osjeti intenzivan orijentalni šmek. Njemu pridonose brojne zanatske radnje u kojima se izrađuju rukotvorine od bakra, tradicionalne prostirke, te trgovine koje prodaju tradicionalne bosanske i turske slatkiše. Vaše oči i um će biti zaokupljeni razgledanjem ručno rađenog posuđa, šarenih svjetiljki sa prigušenim svjetlima i raznobojnih rahatlokuma, a nosnice podrhtavati od mirisa svježe pečenih ćevapa i baklave. Nemojte nipošto propustiti da probate ćevape kod Želje ili u Mrkvi. Najznačajnije građevine na Baščaršiji su svakako drvena fontana Sebilj, te džamije kao što su Baščaršijska i Gazi Hursrev-begova. U dvorištu Gazi Husrev-begove džamije se nalazi i prelijep šadrvan, a nešto dalje i stara sahat kula iz koje uveče dopire tajanstveno svjetlo. Od ostalih znamenitosti treba spomenuti Mushaf Fadil-paše Šerifovića, Gazi Husrev-begov hanikah, Brusa bezistan i Morića han.

2. Gradska vijećnica

Gradska vijećnica predstavlja najimpoznatniju građevinu Sarajeva i remekdjelo pseudomaurske arhitekture. Građena je od 1892. do 1894. godine po uzoru na džamiju i medresu Hasana II u Kairu, a svečano otvaranje je održano 1896. godine. Atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda izvršen je 1914. godine, upravo nakon njegove posjete gradskoj vijećnici. Od 1947. godine, gradska vijećnica počinje da gubi svoju administrativnu ulogu i postaje sjedište Akademije nauke i umjetnosti, kao i glavne biblioteke.

3. Latinska ćuprija

Kao i skoro svaka druga prijestonica, tako i Sarajevo ima svoju rijeku (Miljacka), a gdje je rijeka tu su i mostovi. Ono što su Karlov most u Pragu i Lančani most u Budimpešti, to je u Sarajevu Latinska ćuprija. Iako možda ne toliko impresivne arhitekture kao pomenuti mostovi, Latinska ćuprija ima daleko atraktivniju istorijsku pozadinu. Ovo je jedan od najstarijih mostova u Sarajevu, a znamenit je po činjenici da je upravo u njegovoj neposrednoj blizini Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je bio povod za Prvi svjetski rat. Most je od 1918. do 1992. nosio naziv Principov most, nakon čega mu je vraćen stari naziv. Most je jednostavne, ali dopadljive arhitekture, izgrađen od sedre i krečnjaka. Pored ovog mosta, Miljacku premošćuje još nekoliko mostova, od kojih treba spomenuti Šeher-Ćehajinu ćupriju pored Vijećnice i modernistički most Festina Lente, smješten pokraj Akademije likovne umjetnosti.

4. Religijski objekti

Upravo zbog nesvakidašnjeg preplitanja različitih kultura i religija, Sarajevo nazivaju evropskim Jeruzalemom i mjestom gdje se susreću istok i zapad. Ovo je vjerovatno jedino mjesto u Evropi gdje ćete na pješačkoj udaljenosti od nekoliko stotina metara vidjeti džamiju, katoličku i pravoslavnu crkvu, te sinagogu. Uprkos ratnom periodu tokom kojeg je ovaj grad prošao kroz pakao, Sarajevo je uspjelo sačuvati svoju multikulturalnost i njene najznačajnije simbole.

 

5. Muzej ratnog djetinjstva

Muzej je osnovan u januaru 2017. godine i predstavlja kolekciju ličnih predmeta, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju iskustvo odrastanja u ratu. Nastao je nakon što je inicijator njegovog osnivanja, Jasminko Halilović, na internetu javno postavio pitanje „Šta je za tebe djetinjstvo u ratu?“. Cilj je bio od velikog broja kratkih odgovora napraviti knjigu koja će predstaviti različite aspekte ovog iskustva. Već prvi dan se javilo preko 100 ljudi sa odgovorima, a u naredna 3 mjeseca broj pristiglih odgovora porastao je na više od 1.000. Proces stvaranja muzeja je započet 2015. godine, a njegov značaj je upravo u nastojanju da se dokumentuje iskustvo onih koji nemaju nikakav uticaj na rat, ali trpe višestruke posljedice.

6. Ulica Ferhadija

Ferhadija predstavlja glavnu pješačku ulicu u Sarajevu, koja se prostire od spomenika Vječna vatra pa sve do Baščaršije. Upravo je ona mjesto gdje je sudar istoka i zapada najvidljiviji, jer za razliku od izrazito jakog orijentalnog uticaja koji karakteriše Baščaršiju, Ferhadiju ponajviše odlikuje arhitektura iz perioda Austro-Ugarske. Pored brojnih kafića i trgovina, ova ulica obiluje brojnim znamenitostima kao što su Vječna vatra (spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata iz 1946.), džamija Ferhadija, Katedrala Srca Isusova, gradska tržnica Markale, Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida, Galerija 11/07/95 i sl.

7. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej predstavlja najveći, najstariji i najznačajniji muzej Bosne i Hercegovine, osnovan 1888. godine. Nalazi se na Trgu Bosne i Hercegovine, u velelijepnoj zgradi, podignutoj 1909. godine specijalno za ovu namjenu. Bogata zbirka muzeja je razvrstana u nekoliko grupacija, pa je tako moguće obići arheološko, prirodnjačko i etnografsko odjeljenje.

Najvrijedniji eksponat muzeja je Sarajevska Hagada, jevrejski rukopisno-oslikani kodeks nastao u 14. vijeku na području sjeverne Španije.

8. Bijela i žuta tabija

Bijela i žuta tabija predstavljaju utvrde na brdima iznad Sarajeva, sa kojih se pruža odličan pogled na cijeli grad. Bijela tabija datira s kraja 14. i početka 15. vijeka, a kasnije je nadograđivana tokom osmanskog i austrougarskog perioda. Pripada graditeljskoj cjelini Stari grad Vratnik i nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Žuta tabija je jedna od utvrda koje su činile odbrambeni bedem oko starog grada Vratnika, a ime je dobila po boji kamena od kojeg je izrađena.

9. Galerija 11/07/95

Riječ je memorijalnoj galeriji (muzeju) osnovanoj 2012. godine, s ciljem da se sačuva sjećanje na genocid u Srebrenici, gradu u istočnoj Bosni, gdje su u julu 1995. godine pogubljene 8.372 osobe. Kroz širok opseg multimedijalnih sadržaja (fotografije, mape, zvučni i video materijali) galerija kroz stalnu postavku nudi dokumentarnu kao i umjetničku interpretaciju događaja koji su se odigrali u Srebrenici u julu 1995. godine. Preplitanjem muzejske i galerijske forme, kao i vremenskih odrednica prošlosti i budućnosti, te kroz forme umjetničkog i dokumentarnog postupka, pokušava se suprotstaviti homogenim i rigidno ideološkim interpretacijama. Pored stalne postavke, galerija s vremena na vrijeme ima i gostujuće izložbe koje prikazuju aktuelne događaje u svijetu. Svrha galerije jeste da bude snažan, čujan i odlučan glas protiv svih oblika nasilja u svijetu, jer Srebrenica predstavlja univerzalni simbol patnje nedužnih civila i ravnodušnosti ostalih. Imajte na umu da iskustvo posjete galeriji može da bude dosta emotivno i potresno, te da ostatak dana nećete biti u sjajnom raspoloženju.

10. Vrelo Bosne

U naselju Ilidža, nedaleko od Sarajeva, na površini od 603 hektara nalazi se spomenik prirode Vrelo Bosne. Izvorište rijeke Bosne na ovom mjestu formira nekoliko manjih jezera u kojima plivaju ribe i plove labudovi i patke, okruženi bogatom šumom i drugim rastinjem. Vrelo Bosne je omiljeno izletište Sarajlija, ali i brojnih turista iz raznih dijelova države i svijeta. Naročito je popularno u proljetnim i ljetnim mjesecima, jer zbog nešto niže temperature predstavlja utočište tokom sparnog vremena.