Skadarsko jezero, smaragdno blago Crne Gore

Na samo trideset kilometara udaljenosti od glavnog grada Crne Gore nalazi se Skadarsko jezero, najveća slatkovodna površina u jugoistočnoj Evropi, dom jedne kudrave ptice koja je odlučila baš tu da svije svoje gnezdo. Skadarsko jezero je najveće slatkovodno jezero na Balkanu. Smešteno je na samoj granici između Crne Gore i Albanije u zetsko-skadarskoj kotlini, i ima površinu od oko 40.000 hektara. Najvećim delom, oko 70 % njegove površine pripada Crnoj Gori, i taj deo je 1986. godine proglašen je nacionalnim parkom.
Jezero ima prosečnu dubinu od 6 metara, dok je najveća izmerena dubina oko 60 metara. Njegova obala je izuzetno živopisna i razuđena, ima puno poluostrva i zaliva. Posebno je atraktivna njegova smaragdno zelena boja, i jezero je izuzetno zgodno za različite aktivnosti, od krstarenja do kupanja ili ribolova, što ga čini popularnom turističkom destinacijom u regionu.
Skadarsko jezero je bogato kulturno-istorijskim spomenicima, osnovna karakteristika nacionalnog parka jeste izuzetno očuvan ekosistem, a zaštitni znak je kudravi pelikan, ptica koja živi isključivo na njegovim obalama. Od najpoznatijih gradova i naselja treba izdvojiti Virpazar, malo i slikovito ribarsko mestašce koje turisti rado posećuju.
Izvor: https://tumagazin.rs/ Video: Youtube/One Man Wolf Pack