Soča, lepotica među rekama

Soča u Sloveniji možda nije najlepša reka na svetu, ali se sigurno nalazi među najlepših pet. Njena smagardna boja oduvek je inspirisala i podsticala maštu putnika, i ko je jednom poseti, zauvek je nosi u srcu


Soča, reka koju nazivaju još i Smaragdnom lepoticom, nalazi se u Sloveniji, i izvire u Nacionalnom parku Triglav. Od svog izvora, reka je hiljadama godina probijala svoj put kroz alpske vrhove i stene stvarajući posebnu magičnu dolinu koju danas vidimo.

Posebno je interesantna činjenica da reka zadržava svoju zelenu boju duž celog toka dugog 137 kilometara, zbog čega je i poznata među turistima. Tajna njene lepote leži najviše u geografskoj lokaciji, nalazi se na južnoj strani Julijskih Alpa, okrenuta suncu i mediteranskom uticaju plavog Jadranskog mora. Međutim, to nije sve. Sa druge strane, dolina reke je utisnuta u prostor između tri planine, Triglav, Kanin i Jalovec-Mangrt, što reku čini manje dostupnom, čuvajući njenu autentičnost.

Soča je zbog svoje lepote i okruženja popularna kod zaljubljenika u aktivan odmor i divlju prirodu. Ovde su najpopularniji sportovi planinarenje, penjanje, biciklizam, paraglajding, kajak, rafting, kanjoning ili zimi skijanje. Sve to, pa čak i više je dostupno turistima tokom cele godine u ovoj alpskoj regiji.
Soča je odličan izbor bilo da želite destinaciju za duži odmor ili vikend putovanje. Nalazi se u regionu i do nje se relativno lako i brzo stiže, a njena posebna energija povešće vas na uživanje i istraživanje svih njenih skrivenih kutaka.

Izvor: tumagazin.rs