Vodimo vas u Severnu Makedoniju – Strumički turistički biseri

Strumica je u bivšoj Jugoslaviji bila poznata po proizvodnji paprike i paradajza i manje poznatoj činjenici da je posle slovenačkog Maribora u njoj bilo najviše vozila po stanovniku. Posle osamostaljenja Makedonije, danas Severna, na površinu su isplivale pomalo zaboravljene prirodne lepote i skriveni turistički potencijali.


Gde početi?
Od tri prelepa vodopada-Smolare, Kolešino i Gabrovo, zatim Banje Bansko, gde temperatura vode dostiže 72 stepena Celzijusa i lokalnog hotela „Car Samuil“, stare crkve i manastira, ili šetnje Strumicom, ručkom u nekom od elegantnih restorana ili kafića. Možete da degustirate domaće specijalitete, uvek sveže salate, koje se odlično slažu c čuvenom strumičkom „mastikom“, koja ima tradiciju proizvodnje dugu više od pet vekova. Tu su i poznati strumički roštilj i neizbežni ćevapi i naravno smeštaj u prelepom hotelu „Sirius“. Izbor je sjajan, ali krenimo redom.


Tri vodopada vrhunski su doživljaj. Iako se posetioci i turisti kratko zadržavaju, turistički radnici kažu da se njihova lepota može iskusiti samo sa nekoliko dana boravka. U neposrednoj blizini postoje smeštajni kapaciteti i to je nedaleko od grada, na samo 10-15 km. Na sva tri lokaliteta postoje restorani.
Sledeće odredište su manastirski kompleksi u selima Vodoča i Veljusa, kao i crkveni zaštitnik grada, „Svetih Petnaest Tiberiopoljskih jeromučenica“, gde svi vernici i ljubitelji verskog turizma mogu da vide ikonu „Bogorodice Brzoposlušnice“ iz Svete Gore, koja je četvrta takva kopija na svetu.

Tamo možete prespavati za oko deset evra u lepo uređenim konacima, ali možete koristiti i ceo pansion.
Turistima je na raspolaganju više hotela u gradu i naravno najpoznatiji i najveći – „Sirius 5*“. Dobitnik je nagrade „Balkan Spa Avards 2012“ i jedini je takve vrste u Makedoniji. Banjski centar samo dopunjuje dugogodišnji uspešan rad poznatog hotela. Nalazi se na 1,5 km od centra Strumice. Od sadržaja „Sirius Spa & Vellness“ centar nudi: zatvoreni bazen, džakuzi, tursko kupatilo, parno kupatilo, infracrvenu saunu, finsku saunu, slanu kupku, fitnes, 6 soba za masažu, 2 sobe za luksuzne tretmane i rituale, zatvoreni i otvoreni bazeni. Hotel radi tokom čitave godine.


Malo ljudi zna da je Strumica rodno mesto proročice Vange. U Strumici nema obeležja, ali je u Novom Selu, u blizini makedonsko-bugarske granice, 20 km od Strumice, postavljena fontana na mestu gde je ona oslepela. Za one koji žele više, mogu da „skoknu“ do prvog grada u Bugarskoj, Petriča, gde je živela Vanga, i banje Rupite, u kojoj je obično boravila, a koja se nalazi u blizini ovog bugarskog grada, udaljenog 50 kilometra od Strumice.


Strumica svojim položajem, kao granična tačka između tri države, nudi mogućnosti i za druge vidove turizma – planinarenje na planini Belasica, obilazak dva velika veštačka jezera – Turija i Vodoča i što je najvažnije, jezero Dojran udaljeno je samo 40 kilometara od Strumice, gde poslednjih godina boravi veliki broj srpskih turista koji u Grčku ulaze preko graničnog prelaza Dojran-Dojrani.
Takođe, Strumicu možete posetiti za vreme međunarodnog strumičkog karnevala, koji je poznat širom Evrope i jedan je od najvećih na Balkanu. Održava se u subotu, 40 dana pre velikog hrišćanskog praznika Uskrsa. Tada morate osetiti karnevalsko ludilo, kada kroz ulice bukvalno teku reke maskiranih ljudi.


Postoji i nekoliko međunarodnih kulturnih događaja, poput Strumica open fest, Festivala kamernog pozorišta „Risto Šiškov“, Međunarodnog filmskog festivala „Asterfest“ i Međunarodne likovne kolonije Strumica.

Tekst i Foto: Risto Tasev