Sovinsko jezero – Zapušteni biser nadomak Zaječara

Sovinsko jezero ili Sovinac je veštačko jezero koje se nalazi oko 2 kilometara istočno od mesta Salaš, u Zaječarskom okrugu. Smešteno je pored regionalnog puta Zaječar-Negotin i zajedno sa Glogovačkim jezerom čini akumulaciju namenjenu prvenstveno za navodnjavanje obradivih površina poljoprivrednog dobra „Salaš“. Napravljeno je 1988. godine pregrađivanjem potoka Sovinac, branom visine 14 metara. Osnovne karakteristike Sovinskog jezera Sovinsko jezero ima površinu od 15 hektara. Dužina jezera je oko 1200 metara, a maksimalna širina 120 metara. Najveća dubina jezera dostiže 12 metara i nalazazi se na nadmorskoj visini od 293 metara. Voda jezera je tokom čitave godine zamućena, zbog njegovog muljevitog dna, kao i prisustva panjeva i granja u njegovom donjem delu. U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda Sovinac, kao i priroda koja ga okružuje:
Sovinsko jezero u prošlosti Sovinsko jezero je nekada posedovalo uređenu plažu, na kojoj se nalazio i motel sa restoranom. Pored njega, tu su bili i uređen auto-kamp, kao i tereni za male sportove i zabavu za decu. Prema podacima, na Sovincu je leti boravilo i preko 1000 posetilaca dnevno, što je dovelo do toga da jezero u poslednje vreme počinje da izgleda kao deponija. Limenke i raznorazno smeće se mogu videti sa svih strana, a od gore navedenih objekata, ništa nije ostalo. Nadamo se da će neko uraditi nešto po pitanju ovog mesta, koje predstavlja raj za sve izletnike, rekreativce i ribolovce. Uz malo ulaganja, ponovo bi se vratio stari sjaj.
Sovinsko jezero je veoma bogato ribom, a najbrojniji su primerci šarana, amura, babuške, smuđa, soma, bodorka, bandara i štuke, te je jezero pogodno za ribolov, zato ne iznenađuje stalna prisutnost ribolovaca. Jezero okružuju priroda i prelep pogled na obližnje planine Veliki Krš i Stol, što možete videti na slici ispod:
Izvor: https://www.srbijapodlupom.com/ Foto: 1. instagram@srbijatis, 2. instagram@gagarne Video: Youtube/JSD