Specijalni rezervat prirode Uvac

Jedno od najvećih prirodnih blaga Srbije je specijalni rezervat prirode “Uvac”.
Ovaj predeo je od izuzetnog značaja prve kategorije, nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije.
Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i zahvata površinu od 7543 hektara. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1322 m i predstavljaju jedinstvenu vazdušnu banju.

Reka Uvac je najduža pritoka Lima i izvire na nadmorskoj visini od 560 metara. Dužina reke Uvac iznosi oko 120 kilometara. S obzirom na to da je Uvac planinska reka, njen hidroenergetski potencijal je iskorišćen formiranjem tri brane, samim tim i tri veštačka jezera. To su Zlatarsko jezero ili Kokin Brod, Sjeničko ili Uvačko jezero i Radoinjsko jezero.
Predeo prirodnog rezervata “Uvac” nadaleko je čuven po bogatoj fauni, a naročito po ogromnom staništu ptica koje broji oko 130 vrsta ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup koji predstavlja jednu od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije. 

Područje rezervata naseljavaju i orao belorepan, suri orao, orao mišar, orao zmijar, kao i brojne vrste jastrebova i sova, ali i drugih ptica. Još jedno prirodno dobro kanjona rezervata su čiste vode koje su stanište 24 vrsta ribe. Staranje o Specijalnom rezervatu prirode “Uvac” povereno je Fondu za zaštitu ptica grabljivica “Beloglavi sup” sa sedištem u Novoj Varoši.
Uvac se nalazi na udaljenosti od Beograda oko 230km, od Novog Sada 219km, iz Kragujevca 151km i iz Niša 250km. Postoji nekoliko načina kako se može stići do kanjona reke Uvac – pešačkim stazama, planinarenjem ili krstarenjem. 

U svakom slučaju, ponesite udobnu odeću i obuću, flašicu vode, kameru i fotoaparat. Priroda koja će vas izmestiti iz vremena, pogledi bez kraja i tišina puna tajni, nateraće vas da se zaljubite u ovaj raj na Zemlji. Rezervat nudi i veliki izbor aktivnosti kao što su ribolov, biciklizam, planinarenje ili kampovanje.

Izvor: 

Tekst i Foto: http://www.uvac.org.rs/