Šta sadrži pravi vojvođanski nedeljni ručak?

Kad nedeljom zamiriše vojvođanski nedeljni ručak…
Znate li šta sve treba da sadrži jedan pravi vojvođanski nedeljni ručak? Što bi rekao Balašević:

“Mesto leba mesa bela, princes krofne – vangla cela,
suvih šljiva i koljiva i rezance s makom.
E, kad se samo setim, al se nekad dobro jelo, baš.”

Supa

Nedeljom majka ustane u 6h da bi spremila supu na tihoj vatri koja mora biti gotova do 12h. Nedeljom je cela porodica na okupu, postavljaju se svečani tanjiri i beli stolnjak. Naravno da vojvođanski nedeljni ručak ne može da počne bez domaće supe, sa rezancima ili knedlama. Kažu da ima različitih običaja u vezi sa vojvođanskim nedeljnim ručkom, jedno je sigurno, počinje domaćom supom od kokošijeg, goveđeg, a ređe od guščijeg i pačijeg mesa. Nije važno da li su u supi domaći rezanci ili žute knedle, važno je da zamiriše topla supa još pre 12h. Možda je teško reći šta je pravilo za određene delove Vojvodine, Srem, Banat i Bačku, ali je vojvođanski nedeljni ručak u ovim krajevima svuda manje-više isti.

Sos

Nakon supe ide čuveni rinflajš, kuvano meso i povrće iz supe, poslužen uz sos. Istorijski uticaj kuhinja van teritorije Srbije je prisutan i danas u Vojvodini. Iz nemačkog fruštuk/doručak (Das Früstück), jauzna/užina (Die Jause), foršpajz/predjelo (Die Vorspiese), rinflajš/goveđe meso (Die Rindfleisch), čušpajz/varivo (Die Zuspeise), knedle, štrudle, krofne, iz mađarskog: perklet/prženo meso u sopstvenom sosu (Pörkölt), gulaš (Gulyás), paprikaš (paprikás)… Kad smo već kod toga nedeljni ručak ne može bez sosa (ajmokac), od paradajza ili mirođije. Domaćice su nekada govorile “Pripremila sam sos za ponos“. Ovi sosevi se češće spremaju, ali postoje i sosevi od luka, višanja… 

U vojvođanskoj kuhinji sosevi su postali tradicija prenesena iz austrijske i francuske kuhinje.  Postavlja se pitanje odakle ta mešavina slatko-slanih ukusa na ovim prostorima. E pa odgovor se upravo krije u mađarskoj kuhinji. Često ljudi koji žive južnije od Vojvodine ne znaju za naše soseve, ali onda im kažemo da je to nešto slično bešamelu.

Meso

Nedeljom se posle rinflajša najčešće služi pohovano meso, može to biti i pečeno i dinstano, ali ređe. Za pohovanje se koristi goveđe meso ili belo pileće meso. Uz to ide i salata, može kupus ili neka druga.

I naravno na kraju desert, slatke poslastice vojvođanske kuhinje, krofne, gomboce, rolati i rezanci s makom…
Može se reći da je gastronomija jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda Vojvodine.
E, kad se samo setim, al se nekad dobro jelo, baš.

Izvor: https://luftika.rs/
Foto: https://www.vesti.rs/