Srebrno jezero – Posetite „srpsko more“

Srebrno jezero je veštačko jezero nastalo na desnoj obali Dunava. Preciznije, ovo jezero predstavlja nekadašnji rečni rukavac Dunava, koji je danas zatvoren sa dve brane. Nalazi se na području Braničevskog okruga u istočnoj Srbiji. Udaljeno je svega 2 kilometra od Velikog Gradišta.

Osnovne karakteristike Srebrnog jezera
Srebrno jezero ima nepravilan oblik luka i zauzima površinu od 4 kilometra kvadratna. Maksimalna širina jezera dostiže 14 kilometara, dok je prosečna širina jezera oko 300 metara. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 70 metara i njegova prosečna dubina je 8 metara.

Voda u ovom jezeru je veoma čista, zahvaljujući filtraciji kroz mnogo peščanih dina. Jezero je bogato ribom, a najmnogobrojniji su primerci amura, šarana, soma, štuke i smuđa. Pored njih, tu se svakako mogu pronaći i ostali primerci slatkovodnih riba. Ono po čemu je ovo jezero poznato među ribolovcima, jeste upecan šaran težine 44 kilograma.

Turizam na Srebrnom jezeru
Srebrno jezero je veoma popularna destinacija za odmor i ribolov decenijama unazad. Međutim, poslednjih godina ovo jezero privlači sve više turista iz čitave Srbije i polako postaje jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u našoj zemlji. O popularnosti jezera i podizanju iste dovoljno govori informacija, da je jezero u prošlosti reklamirano kao „srpsko more“. Uređene plaže kao na moru, čista voda i netaknuta priroda zaista pružaju nestvaran osećaj tokom boravka na Srebrnom jezeru.

Silver lake resort je rezervat na Srebrnom jezeru i predstavlja prvi turistički rezervat sa kongresnim, sportskim, turističkim i rekreativnim sadržajima. Prostire se na oko 320 hektara. U njegovom sastavu se nalaze smeštaj, akva park, turistički brod, restoran i kafe, vile i apartmansko naselje, teniski tereni, marina, kao i zone rekreacije, zabave i zdravlja.

Pored svega gore navedenog, na jezeru se nalaze još i uređene plaže, kamp, restorani i mogućnosti za sportove na vodi. Jezero je veoma pogodno za sportove na vodi, o čemu govori podatak da je 2000. godine započeto održavanjem prvenstva države u skijanju na vodi.

Srebrno jezero – Smeštaj
Uz povećanje broja turista, vremenom se povećavao i broj smeštaja na ovom mestu. Srebrno jezero danas nudi širok asortiman smeštaja. Ukoliko odlučite da posetite ovo mesto na nekoliko dana, u ponudu možete pronaći bezbroj hotela, apartmana, vila i soba. Cene imaju veliki raspon, u zavisnosti od onoga što želite da priuštite sebi.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako Srebrno jezero izgleda iz vazduha, kao i njegova obala. Zaista prelep prizor:

Srebrno jezero – Zanimljivosti
Osim aktivnosti na vodi, van jezera možete uživati i u raznim drugim aktivnostima. Jedno od zanimljivih dešavanja jeste međunarodni šahovski festival Srebrno jezero. Turnir je napravljen u organizaciji lokalnog šahovskog kluba VGŠK i održava se konstantno od 2006. godine. Turnir je iz godine u godinu sve popularniji, a na njemu učestvuju predstavnici iz velikog broja zemalja.

Ono po čemu je većini ljudi Srebrno jezero poznato i ono što redovno čujemo na malim ekranima, jeste da se pored jezera nalazi kamp srpskog košarkaša Miloša Teodosića. Ovde dolaze naši mladi i talentovani košarkaši, koji imaju priliku da unaprede svoje veštine, upoznaju se sa Milošem i rade sa poznatim trenerima. Kampu mogu da se priključe i devojčice i dečaci, starosti od 9 do 17 godina.

Šta posetiti u okolini Srebrnog jezera?
Istočna Srbija je veoma raznolika i bogata. Ukoliko biste želeli da posetite sva zanimljiva mesta, bilo bi vam potrebno nekoliko dana, kako biste mogli sve da obiđete i da uživate. U nastavku teksta ćemo vam predložiti samo neka od najpoznatijih mesta u ovom kraju:

Manastir Tumane – Nalazi se takođe u Braničevskom okrugu. Udaljen je oko 35 kilometara jugoistočno od Srebrnog jezera. Manastir je zadužbina Miloša Obilića iz četrnaestog veka.
Golubačka Tvrđava – Srednjovekovna tvrđava i kulturni spomenik od izuzetnog značaja. Nalazi se na desnoj obali Dunava, na oko četiri kilometara nizvodno od naselja Golubac
Nacionalni park Đerdap
Veliko Gradište
Pećina Ceremošnja – Bogata je pećinskim nakitom, sa ukupnom dužinom od 775 metara
Tvrđava Ram – Ramska tvrđava predstavlja spomenik kulture od velikog značaja, nastao u XII veku. Udaljena je svega 14 kilometara severno od Srebrnog jezera.

Izvor: https://www.srbijapodlupom.com/

Foto 1: instagram@the_petic

Foto 2: bookawb.com

Foto 3: https://www.srbijapodlupom.com/

Foto 4: instagram@srdjan_dedic_photography 

Foto 5: instagram@rowing_club_palic

Foto 6: twitter.com/MilosTeodosic4

Foto 7: instagram@predragvuckovic

Video: YouTube-RSFranceIDF