Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce

JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare

Kopaonik postaje sve popularnija letnja turistička destinacija, a njegove brojne atrakcije dostupnije su turistima. Zahvaljujući saradnji JP Nacionalni Park Kopaonik i kompanije MK Resort, najveće hotelske kuće na Kopaoniku, uređena je još jedna lokacija – pravo blago ove planinske lepotice. U pitanju je rezervat prirode prvog stepena zaštite – Jankove bare, koji se nalazi na prostoru Ravnog Kopaonika u dolini potoka Rečica na oko 1420 m nadmorske visine. Najveću vrednost ovog kompleksnog rezervata čine tresavske zajednice, osetljivi i retki ekosistemi koji su stanište endemičnih biljnih vrsta zaštićenih kao prirodne retkosti, ali i vodozemaca i ptica među kojima se ističu sivi soko, mišar i planinska crvenkapa.
– Nastavićemo da podržavamo ovakve projekte, jer je Kopaonik planina sa izuzetnim potencijalom. Ponosni smo što smo pioniri kada je reč o obeležavanju staze Jankove bare i što imamo mogućnost da utičemo na promociju naše najlepše planine. Zato ćemo uvek rado podržavati sve aktivnosti koje utiču na poboljšanje turističke infrastrukture, razvoj destinacije i otkrivanje novih mesta koje turisti mogu obilaziti – istakao je Radoš Đorđević, generalni direktor MK Resort-a.

Nacionalni park Kopaonik nedavno je proslavio značajan jubilej, 40 godina postojanja. Preduzeće za zaštitu i razvoj ovog parka prirode godinama unazad intenzivno radi na očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa, očuvanju tradicionalnog načina života, kao i na promociji prirodnih lepota i rekonstrukciji staza za šetnju.

– Optimisti smo kada je reč o razvoju turističkih lokaliteta na Kopaoniku, iako smo svesni da imamo još dosta posla. Na dobrom smo putu, ali je neophodno da se u realizaciju ovakvih projekata uključe i drugi privredni subjekti u cilju kompletnog razvoja destinacije, a posebno razvoja letnje sezone na Kopaoniku – izjavio je Predrag Šumarac, izvršni direktor za pravne i ekonomske poslove Nacionalnog parka Kopaonik.

Zahvaljujući višedecenijskom iskustvu, trudu, radu i ulaganju u nove sadržaje, letnji meseci na planini postali su popularniji, a Kopaonik sada živi tokom cele godine. Kredibilitet i unapređenje usluge na kojoj MK Resort i JP Nacionalni park Kopaonik neprekidno radi, rezultirali su da letnja sezona na Kopaoniku iz godine u godinu postaje sve bolja i uspešnija.

PR – Represent Communications

Izvor: https://www.turistickisvet.com/

Foto: Andrej Nihil