TIVAT I ZA NAJZAHTEVNIJE TURISTE

Danica Banjević, direktorica TO Tivat

Tivat , kako mnogi tvrde najsunčaniji grad prelepe Boke Kotorske, poslednju deceniju doživljava pravi turistički procvat. On je i pored izuzetnih potencijala, bio najmanje razvijena turistička destinacija na crnogorskom primorju, ali dolaskom „Porto Montenegra“ i kasnije“ Luštica Bay“, u potpunosti se promenio imidž grada i rivijere koja mu pripada.

„U Tivtu sada imamo više brend hotela , a u najavi je za 2023. godinu otvaranje još jednog iz svetski poznate hotelijerske grupacije, rekla je Danica Ćeranić Banjević, direktorka Turističke organizacije Tivat i dodala. Mi smo zahvaljujući ovakvoj ekspanziji sada u mogućnosti da ugostimo i najzahtevnije turiste, a 17 lepo uredjenih plaža na našoj rivijeri, uz ostale sadržaje, turistima pružaju potpun ugodjaj za vreme boravka u našem gradu. Ovde, pre svega, mislim na pešačke staze na Vrmcu i Luštici, specijalni prirodni rezervat „Solila“s preko stotinu vrsta zaštićenih ptica, gradski park koji je ujedno i bogata botanička bašta u koju su naši moreplovci donosili sadnice drveć a iz čitavog sveta. Tivat je ujedno i grad manifestacija koje se odvijaju tokom čitave godine, ali nažalost situacija s coronom je mnogo toga poremetila, a ukoliko zdravstvene prilike budu dozvolile, ovoga leta omogućićemo našim gostima i zabavne sadržaje. Nadamo se da ćemo u junu održati na Luštici evropsko prvensrvo za jedriličare mladje od 21 godinu, koje je pomereno s prošle godine. Očekujemo preko 200 takmičara iz čitave Evrope i nadamo se da će to biti i najava jedne solidne letnje sezone“.

Po njenim rečima, Turistička organizacija je prateći preporuke Svetske turističke organizacije i Evropske komisije, prošle godine pristupila programu „zelene destinacije“ pa će grad napredovati po principima održivog razvoja turizma. Prošle godine su zajedno s a javnim preduzećem „ Morsko dobro“ učestvovali na konkursu za 100 održivih destinacija i to s rezervatom „Solila“ i osvojili nagradu u kategorij „ priroda i eco turizam“, koja im je dodeljena na ITB, sajmu turizma u Berlinu.

Ako se opredelite da Tivat ovoga leta bude vaš izbor za odmor obavezno barem jedan dan provedite na plaži „Plavi horizonti“, a potom i na plaži ostrva „ Sveti Marko“. Doživljaj je poseban i neponovljiv. Ne propustite ni priliku da makar jedno predvečerje prošetate uličicama starog grada Kotora u koji automobilom stižete za petnaestak minuta.

Izvor: Đorđe Mihajlović

Foto: TO Tivat