Vodimo vas u raj skrivenih staza južne Moslavine

• Jeste li znali da su Moslavci daleko prije Amerikanaca boravili na „Mjesecu“ i to uz puno manje opreme?

• Jeste li znali da su Moslavci daleko prije Amerikanaca boravili na „Mjesecu“ i to uz puno manje opreme?

• Jeste li znali da u Repušničkom polju ima više modela na jednom mjestu nego u ostalim krajevima RH?

• Jeste li znali da u Moslavini postoje mjesta gdje je moguće držati dovoljnu distancu, a usput se dobro zabaviti i odmoriti?

• Jeste li znali da je jedan od najljepših prirodnih kontrasta nalazi na sat vremena od Zagreba, Park prirode Lonjsko polje, kao i Moslavačka gore, oba prirodna dragulja nalaze se dovoljno daleko jedan od drugoga za održavanje distance, a ujedno su dovoljno sigurni za slobodno i nesmetano kretanje zahvaljujući označenim stazama – i to kroz sva godišnja doba

Površina Moslavačke gore iznosi oko 1350 km2 , dok se Park prirode Lonjsko polje prostire na oko 50.650 ha, dio i jednog i drugog parka obuhvaća područje južne Moslavine. Upravo zbog njihove rasprostranjenosti, na njima je moguće držati dovoljnu distancu, odnosno postoji jako mala mogućnost da ćete se prilikom njihovog istraživanja susresti s nekom drugom osobom, ali vas molimo da se prilikom njihovog istraživanja držite označenih staza kako se ipak ne biste morali susresti s vrijednim članovima HGSS-a, te da se prilikom istraživanja vodite pravilom da sve smeće što preostane, vratite sa sobom doma.

Selfie s modelima sa Repušničkog polja

Upustite se u istraživanje Moslavačke gore, te pješice ili biciklom osvojite neki od njenih vrhova: Mjesec, Vis i/ili Humku ili provedite dan s brojnim modelima Repušničkog polja. Najbolji dio je taj što će za vas pozirati bez naknade, jer Pisava, Milka, Roza, Afrodita, Venera i Jolly to „profesionalno“ rade već nekoliko godina. Naravno, govorimo o brojnom životinjskom svijetu jednog od rijetkih primjera tradicionalnog stočarstva u Europi.

Donosimo vam našu preporuku za istraživanje staza južne Moslavine.

Biciklističke rute – čarobni prizori na dva kotača
Močvarni put: (24,0 km)

Močvarni put je kružna biciklistička ruta koja vodi kroz Repušničko polje, mjesto gdje ima više modela na jednom mjestu nego u ostalim krajevima RH. Biciklistička ruta nakon polja vodi šumskim putevima sve do odmorišta Čeperlin na kojem vas očekuju nadstrešnice, prostori za roštiljanje, drveni mol, te mir i tišina uz povremeni cvrkut ptica. Nakon odmora na Čeperlinu, šumskom cestom se uz lovačku kuću vraćamo do Radićeve ulice jedne od najstarijih ulica u Kutini, te biciklističkom stazom nazad do Posjetiteljskog centra Repušnica.

Staza je većim dijelom ravna, bez uspona. Koriste se postojeći asfaltni, tvrdi šumski putevi ili močvarni teren. Zbog mogućih nepovoljnih hidroloških prilika i nailaska na močvarni neprohodni teren od Vrbaka do Čeperlina potrebna je prethodna najava Upravi parka zbog provjere mogućnosti upotrebe staze.
Vrijeme obilaska staze: 2 sata.

Moslavačka rapsodija (cca 23km): Od rekreacije do čistog hedonizma

Kružna biciklistička ruta koja vas vodi Moslavačkom vinskom cestom pokraj brojnih kleti i smještajnih objekta pa sve do Mramor brda, mjesta gdje Vina Glavica proizvode moslavačka vina u eko proizvodnji. Nakon Mramor brda spuštate se u Ciglenicu, a kada ste već došli do nje, uputite se u otkrivanje Poučne staze „Naftni bunar Martin“, gdje uz šest informativnih točaka kroz tekst i fotografiju možete saznati povijest iskorištavanja nafte na ovim područjima, te posjetiti sam naftni bunar Martin iz kojega i dan danas izvire nafta. Ruta dalje uz brojne vinograde i pašnjake, te pokraj motocross staze u Kletištu, vodi do gradskog trga u Kutini, gdje uz Info Smile „Outy“ uređaj možete servisirati vaš bicikl, te saznati informacije o događanjima na području grada Kutine.
Staza nije prezahtjevna, nekoliko manjih uspona i jedan veći uspon, podloga – asfalt.

Moslavački izazov (cca 38km): – U zdravom tijelu i duh je zdrav

Zaljubljenici u ekstremni biciklizam moći će se upustiti u osvajanje Moslavačkog izazova. Kružne biciklističke rute koja započinje u Kutini, a vodi sve do Humke – najvišeg vrha Moslavačke gore.
Put prema osvajanju Humke neće biti jednostavan, ali će biti ispunjen mirisima moslavačkih vina i pogledima na brojne kleti i vinograde. Vijugava staza, ravnica, brežuljci, asfalt i zahtjevni off road, to vas sve očekuje na ovom putu punom iznenađenja. Cjelokupni uspon na Humku prati potok sa brojnim malim slapovima koji stvaraju prekrasan doživljaj, a sa okolnih brda na vas će gledati brojni životinjski svijet. Uspon vas vodi pokraj kamenoloma, jezera Mikleuška, pa sve do odmorišta smještenog na Humci – najvišem vrhu Moslavačke gore. Ukoliko mislite da je najbolji dio rute iza vas, varate se, jer nakon uspona kreće spust niz prekrasan krajolik, pokraj skretanja za Belu crkvu – pavlinski samostan osnovan u drugoj polovici 13. stoljeća, pokraj vidikovca Vis s kojeg se pruža pogled na prekrasnu Moslavinu, uz kapelicu sv. Velemučenika Georgija, te pokraj mirisa brojnih polja lavande smještenih po brijegovima Katoličkih Čaira.
Težina rute: zahtjevna

Srednjovjekovna staza (cca 32km): Za rekreativce koji vole povijest

Ukoliko nemate vlastiti bicikl, ova biciklistička ruta je baš za vas. Start rute je s prostora Posjetiteljskog centra Repušnica – moslavačkih vrata u Park prirode Lonjsko polje, gdje je moguće parkirati vlastiti automobil, iznajmiti bicikl, te se upustiti u otkrivanje staza kojima su se nekada kretali praslonovi i nosorozi. Ruta vodi Gornjom Jelenskom, mjestom u čijoj se dolini nalazi veliki rudnik koji krije mnoge tajne pradavnih vremena i prapočetaka ovog pitomog kraja, jer u njemu su pronađene okamine kostiju velikih sisavaca, ostaci praslovna, te dijelovi miocenskog nosoroga. Šumski makadamski put ove rute vodi do srednjovjekovnih starih gradova izgrađenih u 13. stoljeću: Jelengrada koji sa svojih zidina pruža lijep vidik na okolne šume i Košutgrada u blizini kojeg se nalaze ostaci franjevačkog samostana u Podgradskom jarku. Staza završava u Mustafinoj kladi, a karakterizira ju postepeni uspon uz prekrasan krajobraz iscrtan brojnim vinogradima, voćnjacima i šumskim bogatstvom.
Težina rute: zahtjevna
Pješačke staze – za ljubitelje dugih šetnji

Košćeva staza (5,0 km):

Košćeva staza, ime nije dobila po ljudima koji kose travu, već po ptici kosac (crex crex) koja obitava na kasno košenim travnjacima s dovoljno visokom i gustom vegetacijom u kojoj se može uspješno gnijezditi i lako kroz nju hodati. Posljedica nestanka tradicionalnih poljoprivrednih praksi je i gubitak pogodnog staništa za kosca, a time se i uvelike smanjila njegova brojnost. Upravo zbog toga, ovaj dio Lonjskog polja (Repušničko polje) idealno je za njegovo gniježđenje jer se livade ne kose rano.
Ova kružna pješačka staza vas vodi uz sjeverni nasip retencije Lonjsko polje, uz poplavne livade, brojne košnice i pašnjake prošarane kravama i konjima, pa sve do odmorišta Vrbačinec na kojem je moguće sjesti na drvene klupe i uživati u tišini i bojama Repušničkog polja. Obilazak staze je moguć uz vodiča i edukativni programa ili samostalno. Ruta ide po postojećem šumskom i poljskom zemljanom putu.

Šumska staza Crveni jarak – savršena za profesionalne i rekreativne planinare

Prekrasna planinarska staza sa ekstremnom i laganijom rutom. Prolazi uz potok, mali slap, do arheološkog lokaliteta Bela crkva, te vidikovca Vis, s kojeg se pruža prekrasan pogled na nizinu, Lonjsko polje, Kutinu i širu okolicu. Stazu su obilježili članovi Planinarskog društva “Yeti” Kutina, te je njena polazna točka jezero/akumulacija u šumi, prekrasna prirodna oaza smještena u mjestu Mikleuška.

GDJE PRONAĆI SVE OVE STAZE, MAPE, KARTE I INFORMACIJE? GDJE UNAJMITI BICIKL?

Kartu za otkrivanje staza po Moslavačkoj gori možete podići u uredu Turističke zajednice grada Kutine (Tržna 8, pon – pet 8 – 15h) ili ju pronaći u digitalnom obliku na sljedećoj poveznici http://www.hgss.hr/kartografija/ .Ukoliko nemate vlastiti bicikl isti možete unajmiti:

• Posjetiteljski centar Repušnica (Fumićeva 184, Repušnica)

• Žbica bike (Dragutina Pavčeca 11, Kutina)GDJE SE SMJESTITI?Bike&bed smještaj u Kutini:

• Hotel Kutina

• Obiteljski hotel „King’s pub“

• Sobe Kosec

• Apartmani Vinea

Ukoliko se u otkrivanje Moslavačke gore ne želite upustiti sami, rezervirajte svoje mjesto na jednom od izleta u organizaciji turističke agencije Rural Escape Tours:

• 29. kolovoza E-bike izazov na Moslavačkoj gori

• 30. kolovoza Garićgradska avantura.

Treba li vam više ove burne godine? Dobra hrana, dobra kapljica, staze prilagođene izletnicima, ljepota svugdje okolo, blizina Zagreba i dovoljan razmak? Ostanimo odgovorni, pazimo na sebe i druge i uživajmo u prirodi.

Vidimo se u Moslavini!

Tekst: Anita Žuvela