Za projekte na ski centru Bjelašnica-Igman odobreno 9,5 mil KM

Vlada Kantona Sarajevo donijela je dvije odluke kojima se daje saglasnost za sufinansiranje dva nova projekta koje će provoditi KJP ZOI ’84.

Prvi je projekt “Rekonstrukcija sistema za prikupljanje oborinskih voda” i njega će Ministarstvo privrede KS sufinasirati u iznosu do 880.000 KM. Osnovni cilj ovog projekta je sanacija sistema za prihvat i prečišćavanje oborinskih voda sa ski staza, javnih parkirališta i ostalih prostora s ciljem zaštite sliva izvorišta za vodosnabdijevanje Sarajevsko polje, te osiguranje neophodne dodatne količine voda potrebne za rad Sistema vještačkog osnježenja.

Prema projektu, pristupit će se uređenju slivnih kanala uz parkinge, zamjeni separatora savremenijim i većeg kapaciteta, te čišćenju cijevnih sistema za odvod vode, od separatora do upojnih bunara, odnosno pumpnih sistema.

Izvedenom sanacijom uklonit će se bilo kakvo zagađenje zaprljanim oborinskim vodama aeracione zone i slivnog područja Sarajevskog polja.

Drugi projekt je “Modernizacija infrastrukture i opreme na ski centru Bjelašnica – Igman”, koji će biti sufinansiran sredstvima u iznosu do 8.622.500 KM.

Ovim projektom obuhvaćeno je unapređenje mrežnog, informacionog i tehnološkog sistema Ski centra Bjelašnica, kao i izgradnja, sanacija i rekonstrukcija tehničkih objekata na ski centru. Dio projekta je i izgradnja sigurnosne infrastrukture i izrada završnih slojeva na skijaškim stazama, nabavka mašina i opreme za rad i transport na ski centru, nabavka mašine za uređenje ski staza, te dogradnja sistema rasvjete skijaških staza.

Planirana je i rekonstrukcija ski lifta Heliodrom, sa uređenjem trase, te izgradnja dječijeg parka sa zimskim i ljetnim sadržajem, također u Babinom dolu.

Cilj projekata je podići konkurentnost Ski centra Bjelašnica u ljetnoj i zimskoj sezoni i na taj način osigurati povećanje prihoda, sigurnosti i efikasnosti poduzeća ZOI’84, te unapređenje usluge koju nude – naglasio je resorni ministar Zlatko Mijatović.

Izvor: eKapija

Foto: Unsplash