26 godina akcije „Za novi kvalitet u turizmu” – DODELJENE PRIZME ZA NAJBOLJE

Pre više od četvrt veka, tačnije 1997. godine, redakcija magazina „Turistička prizma“ pokrenula je medjunarodnu akciju pod nazivom – Za novi kvalitet u turizmu, koja je prvo vodjena na prostorima Srbije, Crne Gore i BiH, da bi je ubrzo proširili na ukupan prostor EX YU, zatim na Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju. Od početka pa do danas, ideja vodilja je bila da se na jedan poseban način, doprinese podizanju nivoa turističkih usluga i podstakne inovativnost u turističkoj privredi.
Specifičnost ove akcije je da je vode turistički novinari iz zemalja regiona, kao dobri poznavaoci dešavanja na terenu. Naime, novinari članovi žirija su jedini predlagači i donosioca odluka o nagradjenima, a PRIZMA i povelja se dodeljuje u 12 kategorija, medjutim, praksa je pokazala da žiri nikada nije dodelio priznanja u svim kategorijama u jednoj godini, što dovoljno govori o oštrim kriterijumima prilikom nominacije i odlučivanja. Medjunarodni novinarski žiri je tako i ove godine dodelio samo 10 priznanja.
Nagrade u vidu statua koje simbolizuju zarotiranu prizmu u prostoru i povelja, svečano su uručene dobitnicima na Beogradskom turističkom & MICE forumu 22.11.2023. godine održanom na Beogradskom sajmu.
Nagradjeni po kategorijama:

 • kategorija – DMO – Destinacijska menadžment organizacija
  Prizme su dodeljene turističkim organizacijama Grada Novog Sada i Opštine Kotor, kao i Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo
 • kategorija – Zdravstveni turizam
  Daruvarske toplice, Hrvatska
 • kategorija – Wellness i Spa centri i hoteli
  Hotel Borovi, Sjenica, Srbija
 • kategorija – Nautički turizam
  Biograd na moru, Hrvatska
 • kategorija – Poslovni hoteli
  Hotel „Jelena”, Banja Luka, BiH
 • kategorija – Mali hoteli
  Hotel Rozka, Krvavec, Slovenija
 • kategorija – Manifestacioni turizam
  Turistička organizacija Opštine Kučevo, Srbija
 • kategorija – Prateće delatnosti, usluge i proizvodi u turizmu
  Info center SOS Proteus, Kranj, Slovenija

Tekst i Foto: redakcija Turističke prizme