ISTRAŽITE PROLEĆNU ČAROLIJU VOJVODINE

Proleće u Vojvodini je vreme kada priroda oživljava, polja se pretvaraju u šareni spektakl boja, a mirisi svežeg cveća lebde u vazduhu. Dok sunce polako budi prirodu iz zimskog sna, Vojvodina postaje raj za istraživače željne avanture i ljubitelje prirode. Ovo je idealno vreme za uzbudljiv odmor koji spaja avanturu, kulturu i prirodu.

Ukoliko vas zanima priroda i pejzaži iskonske lepote, Vojvodina je kao stvorena za vas. Iskoristite priliku da posetite prvi Nacionalni park u Srbiji, Frušku goru – zatalasanu panonsku planinu. Prošetajte kroz guste šume, posetite manastire koji kriju bogatu istoriju, ili se popnite na neki od vidikovaca i uživajte u panoramskom pogledu na vojvođanske ravničarske pejzaže. Osam od deset Ramsarskih područja Srbije nalazi se u sastavu Vojvodine. Ovi prirodni predeli pružaju odlične uslove za aktivan odmor, u kojem su moguće edukativne šetnje pored vrednih i očuvanih staništa, posmatranje ptica ili foto-safari. Dinamičan šarm prirodnim vrednostima Vojvodine daju njene reke. Strpljivo oblikujući svoja korita i neposrednu okolinu, one podstiču na aktivnost brojne nautičare, ribare, umetnike i zaljubljenike u prirodu.

Proleće je idealno godišnje doba za posetu ruralnim područjima, gde se svako domaćinstvo priprema za radove u poljima i baštama. Takođe, brojne manifestacije će upotpuniti doživljaj seoskih područja. Ukoliko se pak odlučite za posetu gradskim sredinama, proleće donosi bogat program kulturnih sadržaja.

Za ljubitelje biciklizma, vojvođanska ravničarska nudi brojne mogućnosti. Različite prirodne celine omogućavaju vam da vozite po pesku Subotičke ili Banatske peščare, da se vozite hladovinom šuma uz velike ravničarske reke, da savlađujete strme uspone Fruške gore ili Vršačkih planina, a onda da uživate u uzbudljivom spustu. Tri međunarodna biciklistička koridora EuroVelo (6, 11, 13) ulaze u našu zemlju u Vojvodini, kreirajući jedinstvenu mrežu staza koje povezuju različita prirodna bogatstva, kulturno-istorijske znamenitosti, nezaboravna eno-gastronomska iskustva i uvek ljubazne domaćine. Na dva točka sami, obeleženim stazama, kreiraćete turu, upoznati tradiciju, prirodu i lokalce. Za uzbuđenje plus, tu je paraglajding, koji se izvodi u Vršcu, Novom Sadu, Titelskom bregu ili Subotici. Pogled na ravnicu sa vrhova Fruške gore i Vršačkih planina je lep i inspirativan, ukoliko tome dodate i malo adrenalina, odnosno odlučite se za padobransko jedrenje, onda je doživljaj avanture zagarantovan na vašoj strani.

Doživite Vojvodinu u prolećnim mesecima i ponesite sa sobom nezaboravne uspomene sa ovog čarobnog putovanja.

Izvor: Turistička organizacija Vojvodine

Foto: Pixabay.com