Šefovi država i vlada složili da se uvedu tzv. Covid pasoši

Na izvanrednom summitu EU-a, održanom preko video-konferencije, u fokusu su među ostalim bila pitanja: kako ubrzati cijepljenje, ograničenja putovanja i potvrde o cijepljenju.
Kampanja cijepljenja u Europskoj uniji protiv koronavirusa trebala bi se ubrzati. U suradnji s glavnim proizvođačima cjepiva trebalo bi proširiti proizvodne kapacitete, prenosi Deutsche Welle.
Šefovi država i vlada su se složili da uvedu tzv. COVID-putovnice
Načelno su šefovi vlada EU-a odlučili da se izradi jedinstvena zdravstvena putovnica, odnosno propusnica, koja bi cijepljenim ljudima omogućila određene slobode kao što su putovanja ili sudjelovanje na konferencijama i kulturnim događajima.

“Politička odluka” o tome što se točno može učiniti s potvrdom o cijepljenju još nije donesena, rekla je kancelarka Angela Merkel na svojoj konferenciji za novinare u Berlinu te naglasila kako bi li takav elektronski certifikat ili COVID-putovnica o cijepljenju trebala biti dostupna prije ljetnog odmora. Pri tome će samo izrada nacionalnih COVID-putovnica, koje bi potom trebale biti spojene u zajedničku EU- zdravstvenu putovnicu, trajati tri mjeseca, smatra Merkel. Pitanje je zašto su uopće potrebne eventualne “zdravstvene Covid putovnice”, kada se sve može digitalizirati? Kao na primejru Travel Pass aplikacije, koju je razvilo Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA).
“Ali to ne znači da na kraju smiju putovati samo cijepljeni ljudi“, dala je do znanja kancelarka Merkel.
Za zdravstvenu putovnicu se zauzeo, pored svojih kolega iz Grčke, Cipra i Španjolske, i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Pred konferenciju Kurz je rekao da bi “zelena putovnica” bila prikladna za ljude koji su cijepljeni ili su se oporavili od korone kao i da bi omogućila “komadić slobode” ali i “uređen europski put ka normalnosti”.

I prekogranični promet unutar EU-a mogao bi se odvijati neometano. Međutim, testovi na COVID bi se mogli zahtijevati prilikom ulaska u neku od članica EU-a. Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele koristiti zdravstvene putovnice u kojima su potvrde o cijepljenju. “COVID-putovnica je politički neutralna“, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Grčka se žestoko zalaže za ideju tzv. “covid-putovnice”, koja bi turistima mogla jamčiti slobodan ulazak u zemlju. A takvi turisti bi mogli biti izraelski i britanski državljani koji su cijepljeni. Španjolska, Portugal i Italija razmišljaju slično. Do sada, unatoč intenzivnim raspravama, države EU-a nisu se mogle dogovoriti o jedinstvenoj europskoj covid-putovnici odnosno certifikatu o cijepljenju. Neke zemlje još uvijek imaju “etičke nedoumice i nedoumice koje se odnose na zaštitu podataka, dok druge opet žele sačekati nove znanstvene studije o učinku cijepljenja.
Manfred Weber uputio je kritike državama članicama EU-a zbog toga što su djelovale presporo. Deseci tisuća Europljana primaju cjepivo svaki dan, naveo je Weber i dodao kako bi bila birokratska noćna mora da putnici moraju izdavati zdravstvene “covid-putovnice”.
Međunarodno udruženje aviokompanija (IATA) djeluje brže od EU-a te pokazuje smjer kako standardizirati cijeli proces elektronske evidencije o cijepljenju i testu na Covid19. Tako Air New Zealand u suradnji s IATA-om uvodi digitalni zdravstveni certifikat, a iz IATA-e već duže vrijeme ističu kako fokus mora ostati na brzom testiranju putnika kako bi se karantena mogla eliminirati i granice sigurno otvoriti.
Da EU kasni, jučer su naglasili i iz europskog turističkog sektora, te iznijeli preporuke za oživljavanje turizma. Više od 60 javnih i privatnih turističkih i putničkih organizacija iznijelo je konkretne preporuke za oživljavanje putovanja i turizma u Europi.

Hitno je potrebna poboljšana i učinkovita europska koordinacija ograničenja i zahtjeva za putovanje kako bi se olakšalo ponovno pokretanje putovanja i turizma, na koji otpada 9,5% BDP-a Europske unije, te pružila sigurnost putnicima, putničkim i turističkim poduzećima i njihovim radnicima, naveli su iz turistički subjekti okupljeni kroz Europski turistički manifest.
Iako je konkretna rasprava oko covid putovnica tek otvorena u EU, i dalje se cijela priča jako sporo razvija, dok se tržište polako budi i počinju rezervacije. EU i dalje nikako da ubrza donošenje odluka, kakve god, dok cijeli turističku sektor čeka da se svi protokoli standardiziraju unutar EU.

Izvor: HrTurizam
Fotografija: Pixabay.com